У Львові лікарі виправили вроджене незрощення піднебіння однорічній Соломійці

1007 0
Лікарям вдалося створити анатомічну цілісність твердого і м'якого піднебіння, відновити його функціональну активність.
Фото з відкритих джерел

Фото з відкритих джерел

Соломійці з Хмельницької області - рочок і три місяці. Вона народилася з повним незрощенням м'якого піднебіння. Уже в перші години від народження дівчинка не могла смоктати груди, у неї були порушення дихання. Ця вада загрожувала і життю, і розвитку дитини. Виправили її в Міжрегіонального центру дитячої щелепно-лицевої хірургії на базі «Охматдиту».

Джерело: пресслужба лікарні

«Уже в пологовому нам діагностували цю ваду розвитку. Моя донечка не могла смоктати, все молоко виходило носиком. Довелося перестати її годувати грудьми. Незрощення піднебіння було таким, що язичок був з одної сторони піднебіння і з іншої», – каже мама Соломійки Наталя.

Читайте також: Що роботи, якщо вас вкусила собака. Поради МОЗ

У малечі були і функціональні розлади, і косметичні недоліки. Медики пологового пояснили мамі стан дитини і допомогли налагодити життєво необхідні процедури для малечі. Жінка не розгубилася та відразу почала шукати допомоги. Соломійку консультували дитячі щелепно-лицеві хірурги з Києва, проте оперували у Львові.

«Найкраще такі вади виправляти у 7-9 місяців. З досвіду Центру, це оптимальний час, щоб оптимально допомогти дитині, саме в цьому віці дитина підросте, змужніє, краще перенесе операцію і ми маємо більше шансів не пошкодити важливі структури для формування щелепи у процесі росту. Завжди обираємо тактику, щоб не просто виправити ваду розвитку, а й дати шанс для майбутнього повноцінного розвитку», – пояснює хірургиня Міжрегіонального центру дитячої щелепно-лицевої хірургії Христина Погранична.

Важливо, додає вона, не пропустити той момент, коли операція допоможе дитині заговорити, бо через дефект піднебіння дитина не може навчитися вимовляти звуки. Соломійку оперували у 10 місяців з огляду на серцеву ваду. Після детального обстеження медики дали добро. Лікарям вдалося створити анатомічну цілісність твердого і м'якого піднебіння, відновити його функціональну активність. Усунення всього дефекту м'якого піднебіння – це одна операція. Відразу після неї у Соломійки покращилося мовлення, до того звуки не вдавалися.

«Коли донечка прокинулася після операції, то навіть нічого не зрозуміла, здавалося, що ніби після звичайного сну. Вона у нас дуже мужня і терпляча дівчинка, все гарно перенесла. Ось уже 5 місяць після втручання і зараз вже нічого навіть не видно! Личко доні без шрамів!», – радіє мама дівчинки.

Читайте також: Львівські медики врятували двох хлопчиків з Маріуполя, які потрапили під обстріли окупантів

Але Соломійка не просто одужала – зараз вона інтенсивно вчиться розмовляти. Раніше вимовляти звуки було просто неможливо через дефект піднебіння, а зараз є всі умови. Соломійка вчиться володіти м'язами і опановує нові слова, вони з мамою відвідують логопеда Центру і на п’ятірку виконують домашні завдання від фахівця. Щоб тренувати піднебіння, вдома дитина дує у свисток, закріплюючи необхідні навики для мови. 

Ірина Березовська

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 
 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!