МОН хоче створити в кожній області мережу екзаменаційних центрів

963 0
Нині система зовнішніх освітніх оцінювань в Україні базується переважно на паперовому тестуванні.
Фото: huffingtonpost.com

Фото: huffingtonpost.com

Уряд України затвердив План заходів щодо створення мережі екзаменаційних центрів на період до 2030 року. Це дозволить проводити освітні оцінювання з використанням цифрових технологій. Екзаменаційні центри планують створити у вигляді відокремлених структурних підрозділів регіональних центрів оцінювання якості освіти в кожному обласному центрі та Києві.  Про це повідомили у пресслужбі Міністерства освіти і науки.

Нині система зовнішніх освітніх оцінювань в Україні базується переважно на паперовому тестуванні, що, як зазначають у МОН, потребує складної логістики, чималих витрат на друк та доставку тестових матеріалів, а успіх його реалізації залежить від багатьох чинників (зокрема, від якості паперу, виконання підрядними організаціями своїх функцій, якості роботи залучених працівників).  Натомість уряди розвинених країн поступово запроваджують оцінювання з використанням комп’ютерної техніки. Цифрові технології широко використовують і для міжнародних досліджень якості освіти, зокрема для Програми міжнародного оцінювання учнів PISA.

Читайте також: У МОН назвали дати ЗНО-2022

Планують, що мережа забезпечить проведення окремих видів освітніх оцінювань у комп’ютерному форматі, серед яких:

  • міжнародні порівняльні оцінювання, зокрема PISA;
  • моніторингові дослідження якості освіти регіонального та локального рівнів;
  • іспити для визначення рівня володіння державною мовою.

 

Із використанням цифрових технологій будуть створені стандартизовані умови для уніфікованого, прозорого та об’єктивного оцінювання. Також це гарантуватиме безпеку учасників освітніх оцінювань та тестувань під час поширення на території України інфекційних хвороб та запровадження карантинних обмежень. У довгостроковій перспективі планують розбудувати мережу центрів на базі закладів освіти.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!