МОН запускає обговорення програм навчання для 10-11 класів. Як долучитися

2650 0
Міністерство розробило чотири варіанти інтегрованого курсу «Природничі науки» для 10-11 класів, який планують запровадити з наступного навчального року в пілотному режимі.
фото: times.cv.ua

фото: times.cv.ua

МОН спільно з освітньою платформою EdEra запустило публічне обговорення проектів програм інтегрованого курсу «Природничі науки» для 10-11 класів, яке триватиме з 25 липня по 4 серпня. Про це повідомляє радниця міністра освіти і науки Іванна Коберник на своїй сторінці в мережі Facebook.

Для участі в обговоренні необхідно перейти за посиланням та зареєструватися. На сайті викладені чотири проекти з додатковими поясненнями до них. У вступній частині до проектів є детальна інструкція, як користуватися сервісом EdEra.

«Кожну з чотирьох програм модерує представник авторського колективу, який збирає коментарі, відповідає на питання і враховує пропозиції або ж аргументує, чому певна пропозиція не врахована», – пояснює Іванна Коберник.

Крім авторів програм, в обговоренні є незалежний модератор-координатор – методист Хмельницького інституту післядипломної педагогічної освіти Віктор Гудзь. Його завдання – стежити за прозорістю і коректністю процесу обговорення.

Оновлені та опрацьовані проекти представлять 9 серпня. У міністерстві наголошують, що зміни до навчальних програм 10-11 класів будуть запроваджуватися з наступного 2018-2019 навчального року в пілотному режимі.

«Інтегрований курс «Природничі науки» буде доступний для вибору шкіл чи класів суспільно-гуманітарного профілю. Ніхто нікому не запроваджуватиме його насильно», – пише Іванна Коберник.

Раніше в червні чотири варіанти програми вже були виставлені на громадське обговорення на сайті МОН. Проте, як зазначає Коберник, тема потребувала додаткового роз’яснення.

«МОН звернулося до платформи EdEra з проханням провести додаткове публічне обговорення цих проектів у зручному едерівському форматі – коли є можливість залишати коментарі, отримувати відповіді на свої пропозиції, а не просто слати пропозиції на електронну скриньку невідомого чиновника МОН», – пояснює вона.

Інтегрований курс «Природничі науки» розроблений для шкіл та класів суспільно-гуманітарного профілю та об’єднує фізику, хімію, біологію, географію, астрономію та екологію. Його зможуть обирати учні, які не планують здавати ЗНО з відповідних предметів.

Згідно з чинним Державним стандартом, базову освіту з природничих предметів учні отримали в основній школі – до 9 класу. З 10 класу учням надається можливість поглиблено вивчати обрані предмети, а непрофільні – у рамках інтегрованих курсів.

Як повідомляло раніше Tvoemisto.tv, МОН планує скоротити кількість обов’язкових предметів для старшокласників з 22 до 9, а також створити інтегровані профільні предмети. Таким чином школи зможуть обрати свій профіль та поглиблено викладати певні предмети, а учні – зрозуміти, який шлях оберуть, та готуватися до вступу у виші.

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!