«Мостиська в нашому серці». Фоторепортаж із пологового відділення міської лікарні

2132 0
У місяць тут народжується 15-17 діток, багато з них потребують терапії. Обладнання, яке закупили за підтримки Генконсульства Польщі у Львові, допоможе у виходжуванні немовлят.
Фото: Анни Чистякової

Фото: Анни Чистякової

На Львівщині завершилася реалізація проєкту «Закупівля медичного обладнання для міської лікарні у Мостиськах», яку фінансували з програми «Польська допомога» за кошти Міністерства закордонних справ Республіки Польща. Повна вартість проєкту становить 28 000 євро. За ці кошти для медзакладу закупили необхідне обладнання.

Відділення Мостиської міської лікарні перебували у неналежному стані, тут не вистачало обладнання, особливо у пологовому відділенні. Місто шукало джерела фінансування. Лікарня не є опорною, але в пошуки включилася також польська меншина у Мостиській громаді і Генеральне Консульство Республіки Польща у Львові відгукнулося на прохання про допомогу.

У місяць тут народжується 15-17 діток, багато з них потребують терапії. Обладнання, яке закупили з допомогою консульства, допоможе у виходжуванні немовлят, каже один з лікарів пологового відділення. 

В рамках програми «Польська допомога» міська лікарня отримала реанімаційний столик, пульсоксиметр неонатальний, професійний глюкометр, цистоскоп у комплекті STORZ, апарат CPAP, маски для неінвазійної вентиляції легень DRAGER розміром L і M, набір операційних інструментів, візуалізатор вен, світильник LED пересувний, пристрій неонатальний для фототерапії та біохімічний напівавтоматичний аналізатор. Повна вартість проєкту – 28000 євро.

«Ми співпрацюємо активно з громадою Мостиська, тут проживає значна польська меншина і разом з мером та паном Генрихом Ільчишином, керівником Мостиського відділення Товариства польської культури Львівщини, в нас був спільний похід по відділах міської лікарні. Стан деяких з них був жахливий. Наша спільна ідея полягає в тому, що громада Мостиська має бути візитівкою прикордонних територій. Польща веде програму «Польська допомога» за кошти Міністерства закордонних справ, яка включає десятки проєктів по всій Україні, в т.ч. допомагає в процесі децентралізації. І допомога в охороні здоров’я – це один з пріоритетів цієї програми», – говорить Генеральний консул Республіки Польща у Львові Еліза Дзвонкєвіч.

Консул каже, що Польща планує і надалі допомагати місту. Це, ймовірно, будуть інші програми допомоги, зокрема за соціальними напрямками у місті.

«Мостиська в нашому серці, тож будемо думати, як ще допомогти», – каже вона.  

Минулого року Генеральне Консульство Республіки Польша допомогло, зокрема, двом громадам в Івано-Франківській області, а саме в Галичі, коли підтопило дитячий будинок сімейного типу, та у Космачі, де закупили обладнання для добровільної пожежної команди.

«Ця допомога нас надихає і вимагає від нас служіння громаді. Час не стоїть на місці і сьогоднішній день вимагає іншого ставлення лікарів до своїх пацієнтів. Це перша ластівка, дякуючи Республіці Польща, в нас багато планів – подальша реконструкція лікарні», – каже голова Мостиської міськради Мирослава Пельц.

«Польська допомога» – це програма польського співробітництва в галузі розвитку, що реалізується Міністерством закордонних справ Республіки Польща у співпраці з органами державного управління, громадськими організаціями та місцевими структурами країн-партнерів, а також активність у заходах міжнародних організацій. Найвищою метою Польської допомоги є підтримка сталого розвитку суспільства та економіки в країнах, що розвиваються, реалізація ініціатив, спрямованих на зменшення бідності, поліпшення стану здоров'я населення, підвищення рівня освіти та професійної кваліфікації жителів, підтримка процесів демократизації та державних реформ, побудова сучасних державних інститутів, сприяння розвитку прав людини та підтримки громадянського суспільства. Україна є однією з пріоритетних країн для реалізації концепції програми.

Анна Чистякова

Фото авторки

Відео Дар'ї Кучер

Партнерська публікація



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!