«По суті треба утворити новий державний орган», – львів'янин Літинський про ймовірну посаду омбудсмена

2511 0
Насамперед потрібно створити секретаріат уповноваженого з захисту державної мови, щоби врешті утворити новий ефективний державний орган.
Фото: Святослав Літинський

Фото: Святослав Літинський

Відомий захисник української мови львів’янин Святослав Літинський може стати мовним омбудсменом – його кандидатуру подав на розгляд уряду Мінкульт. Тvoemisto.tv розпитало Святослава Літинського, що він планує впроваджувати та змінювати у мовній сфері у разі перемоги та чи зможе співпрацювати із теперішньою владою.

Читайте також: Мовний омбудсмен подала у відставку через відсутність фінансування

Закон про забезпечення функціонування державної мови прийняли навесні 2019 року. Він, власне, передбачав, що за шість місяців восени мав би бути призначений уповноважений із захисту державної мови. З певною затримкою тоді призначили Тетяну Монахову, нагадує Святослав Літинський.

Святослав пояснює, що він не єдиний кандидат. Кандидатури подають три суб’єкти – Мін’юст, Мінкультури та уповноважений із захисту прав людини. Уповноважена висунула нардепа попереднього скликання Тараса Кременя, Мінкультури власне подав Святослава і Мін’юст теж має обрати із 12 кандидатів одного (Святослав є також і в цьому списку). Після того омбудсмена обере Кабмін.

Проблема наразі у тому, каже Святослав, що Кабмін досі не створив своєю постановою секретаріат уповноваженого. Тому це є одним із перших завдань.

Читайте також: Львів'янин через суд змусив банк і ресторан видавати чеки українською мовою

«Без секретаріату посада омбудсмена буде лише посадою на громадських засадах, без реальних повноважень, без заробітної плати. Тому важливо насамперед утворити, по суті, новий державний орган», – пояснив Святослав Літинський.

Інші функції уповноваженого чітко розписані у законі. «Це взаємодія з Кабміном зі всіх питань утвердження державної мови, з місцевими органами влади, розгляд звернень, скарг різних фізичних осіб тощо», – зазначив він.

За словами Святослава, наразі закон про мову майже не функціонує через відсутність уповноваженого.

«Більші компанії чітко усвідомлюють, що мають дотримуватися закону. Так, до прикладу, рекламу із січня почали давати українською. Інформацію для публічного ознайомлення також. З меншими компаніями треба працювати. Звертатись до них, повідомляти. І це має робити у тому числі уповноважений», – каже він.

Читайте також: Сайт Allo переклали українською через позов львів'янина

Наразі Святослав не бачить тенденції до згортання мовних квот. «Мова – це гроші. Чому? Тому що до мовних квот було чи не 3% україномовних пісень на радіо. При цьому близько 90% роялті за відтворення йшли кудись з України, а тепер, за останніми даними, понад 50% україномовних пісень і більшість роялті залишаються в Україні. За них живуть наші музиканти, творять, купують продукти, товари у магазинах. За ці ж гроші живуть продавці та виробники товарів», – розповів Святослав Літинський.

На питання, чи не бачить він загрози в словах президента на останній пресконференції, що потрібно повернутися до питання про квоти, думати, що змінити, Святослав каже, що треба пам’ятати обіцянки президента, коли він говорив, що переглядати закон про квоти треба, але при цьому створювати більше стимулів для української мови, а не заборон для інших мов.

Читайте також: Сайт ModnaKasta перекладуть українською через позов львів'янина

Непоганим поштовхом для розвитку українського, зауважує Святослав, стали такі програми, як співфінансування культурного продукту, до прикладу фільмів, які вийшли українською.

Щодо змін у закон про функціонування державної мови, то захисник української каже, що проєкти змін вносили впереваж неадекватні люди, то ж вони не мають шансу.

Святослав говорить, що зміг би працювати у нинішньому середовищі політсил, адже мовний омбудсмен є незалежним.

«У законі гарно прописано, що уповноважений є незалежним від будь-якого іншого органу влади. Він матиме достатньо способів впливу для донесення позиції та інформації», – запевнив Святослав Літинський.

Своєю місією він бачить, щоб україномовний українець мав можливість отримати будь-які послуги, в тому числі і державні, власне українською мовою.

Читайте також: Фітнес-клуб Sport Life у Львові програв суд через відмову надавати послуги українською

Зазначимо, що Святослав Літинський ініціював та виграв багато судових справ щодо використання української мови, зокрема, в маркуванні побутової та електронної техніки та перекладі сайтів. Він також був першим громадянином України, який отримав внутрішній паспорт без російськомовної сторінки.

Христина Гоголь


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!