Мовний закон. Від сьогодні друковані ЗМІ видаватимуть українською

1362 0
Із 16 січня вступають в силу чергові норми закону про мову.
фото: Львівська політехніка

фото: Львівська політехніка

З 16 січня 2022 року в Україні друковані засоби масової інформації видаватимуть державною мовою. Газети і журнали можуть публікувати іншими, ніж державна, мовами за умови, що в них одночасно є україномовний тираж. Втім у законі є винятки щодо окремих мов у ЗМІ. Про це в повідомив Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

Читайте також: Львівський активіст домігся скасування обов’язкового заповнення даних російською

Зокрема, від 16 січня 2022 року в Україні набувають чинності окремі положення 25-ї статті закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної», яка регламентує використання державної мови у сфері друкованих ЗМІ.

За законом, російськомовні друковані ЗМІ тепер зможуть розповсюджуватися на території країни, якщо, «одночасно видаватиметься тираж цього видання державною мовою».

Читайте також: «Стан мови залежить від кожного з нас», – Олександра Сербенська про те, як говорити і думати

«Друковані засоби масової інформації в Україні видаються державною мовою. Відповідно до закону, друковані засоби масової інформації можуть видаватися іншими, ніж державна, мовами за умови, що одночасно з відповідним тиражем видання іноземною мовою видається тираж цього видання державною мовою. Усі мовні версії повинні видаватися під однаковою назвою, відповідати одна одній за змістом, обсягом та способом друку, а їх випуски повинні мати однакову нумерацію порядкових номерів і видаватися в один день», – каже Тарас Кремінь.

Читайте також: Як писати грамотно. Перелік ресурсів, які допомагають покращити українську

За його словами, у кожному місці розповсюдження друкованих засобів масової інформації друковані ЗМІ державною мовою мають становити не менше 50% назв друкованих ЗМІ, що розповсюджуються в цьому місці.

Такі норми закону не поширюватимуться на друковані ЗМІ, що видаються кримськотатарською мовою, іншими мовами корінних народів України, англійською чи іншою офіційною мовою Євросоюзу до 16 липня 2024 року.

Видань, які у 2021 році виходили недержавною мовою, було чимало: 217 газет та 107 найменувань журналів.

Нагадаємо, що львівська мовознавиця, докторка філологічних наук, професорка кафедри телебачення і радіомовлення Львівського національного університету ім. Івана Франка Олександра Сербенська  в інтерв'ю Тvoemisto.tv розповіла, що українці, і львів’яни зокрема, все більше використовують українських слів. Тому те, як розвиватиметься українська мова, залежить від кожного з нас. 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!