МОЗ хоче обмежити вміст нікотину в сигаретах та паління електронних сигарет

2791 0
Відповідний законопроект оприлюднили для обговорення на сайті Міністерства.
Фото: poradnica.com

Фото: poradnica.com

МОЗ України пропонує адаптувати українське законодавство до Директиви Європарламенту про захист здоров’я населення від шкідливого впливу тютюну. Для цього розроблено відповідний законопроект, що оприлюднений на сайті МОЗ для публічного обговорення.

У документі ідеться про те, щоб заборонити виробництво (крім для експорту), оптову та роздрібну торгівлю, а також імпорт для продажу в Україні сигарет, у яких показники вмісту нікотину більше за 1 мг, смоли – 10 мг, монооксиду вуглецю – 10 мг.

Читайте також: У МОЗ розвінчали міфи про безпечність кальяну

Також у МОЗ пропонують заборонити тютюнові вироби, що містять різні буцімто вітамінні домішки, що створюють враження, ніби цей тютюновий виріб менше шкодить здоров’ю. А також під заборону можуть потрапити: кофеїн або таурин та інші домішки, що асоціюються з енергійністю та/або життєвою силою, домішки, що забарвлюють дим, домішки, що полегшують вдихання диму або засвоєння нікотину, домішки, що мають канцерогенні, мутагенні або репродуктивно токсичні властивості в неспалюваній формі. Смако-ароматичні домішки в будь-яких компонентах, що дозволяють змінювати запах або смак тютюнових виробів, також опиняться поза законом.

Щодо електронних сигарет, то їх обіг буде врегульований – їх виробники та імпортери матимуть подавати відповідальним центральним органам влади інформацію про будь-які вироби, що вони планують продавати в Україні за 6 місяців до початку продажів.

Читайте також: Із яких джерел у Львові та околицях не рекомендують пити воду. Перелік

Також у проекті закону згадуються і правила маркування тютюнових виробів картинками, що ілюструють шкоду куріння. Щороку ці картинки змінюватимуться.

Порушення вимог цього закону каратиметься штрафом у розмір від 1 до 50 тис. грн. Наприклад, продаж електронних сигарет неповнолітнім або поштучний продаж сигарет стане причиною для штрафу в розмірі від 1 до 10 тис. грн.

Читайте також: Не шукайте легких шляхів кинути курити. Уляна Супрун про електронні сигарети

У пояснювальній записці до законопроекту МОЗ наводить статистику паління в Україні та в Європі та зменшення цієї звички. Так, в Україні у 2017 році 22,8% дорослого населення курили сигарети (39,7% серед чоловіків та 8,8% серед жінок). У 2010 році цей показник становив 28,3%. У 27 країнах ЄС поширеність тютюнокуріння з 32% у 2006 році до 28% у 2012 році і 26% у 2014 році – на 19% за 8 років.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!