МОЗ хоче перепрофілювати відомчі лікарні під ковідні й змінити критерії «червоної зони»

2145 0
Зараз розглядають варіанти залучення лікарень відомчих служб, як-от Укрзалізниця, госпіталі МВС, СБУ – це все потенційно резерв ліжок, які можна розгортати.
Фото: Христина Процак

Фото: Христина Процак

МОЗ нині шукає можливості, як і де перепрофілювати заклади для боротьби із коронавірусом, а також змінює критерії «червоної зони». Про це повідомив в ефірі Громадського радіо головний державний санітарний лікар України Віктор Ляшко.

«Ми зараз відмовляємося від одного із індикаторів, який говорив про те, що на червоний рівень небезпеки потрапляють регіони, у яких у 5 разів середній по країні рівень захворюваності. Нині це буде чітка цифра – 320 випадків на останні 14 днів на певну кількість населення, і якщо Київ буде потрапляти в ці показники, буде заслухуватися комісія ТЕБ та НС, яка збирається кожного четверга, і спільно з КМДА будуть вибирати з переліку обмежень, які будуть застосовувати у Києві», – зазначив Ляшко.

Читайте також: Чи можуть Львівщину «закрити» на карантин і кого це зачепить у першу чергу

Він також звернув увагу на те, що зараз тривають розмови про те, що «обмеження передчасні» та апелювати до МОЗ, щоб там допомагали знайти додаткові ліжка для госпіталізації хворих.

Окрім цього, зараз шукають можливості, як і де перепрофілювати заклади. Так, розглядають варіанти залучення інститутів Академії медичних наук, лікарень відомчих служб, таких як Укрзалізниця, Державне управління справами, госпіталі МВС, СБУ, ДПСУ – це все потенційно резерв ліжок, які можна розгортати.

Тимчасовий госпіталь, за його словами, можна розгорнути, але туди повинні приїхати кваліфіковані кадри.

Читайте також: Яка різниця, що в лікарні немає місць, якщо дорога до неї освітлена

«Ось питання з лікарями сьогодні дуже гостре. Лікарів на парашутах не скинуть, і вони за одну годину не навчаться, тому питання, коли ми говоримо про необхідність дотримання протиепідемічних норм, ми робимо ці обмеження не просто так, а щоби запобігти стрімкому зростанню, щоби не було колапсу системи охорони здоров’я. Нам вдалося це зробити навесні, далі система була підготовлена, і навіть з 5 тисячами випадків на добу ми справляємося, але система охорони не безрозмірна», – додав він.

Нагадаємо, що щодня в стані середньої важкості або з важкими пневмоніями у стаціонари лікарень Львівщини поступає понад 130 людей. Станом на ранок 13 жовтня у стаціонарах перебували 1 370 пацієнтів, а це 53% заповненості ліжкової мережі

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!