МОЗ хоче заборонити вигрібні ями, спалювання листя та посипання доріг сіллю

4697 1
Натомість зробити обов’язковими лавочки на вулицях та урни через кожні 60 метрів.
фото: Wikimapia

фото: Wikimapia

МОЗ України пропонує для обговорення наказ «Про внесення змін  до Державних санітарних норм і правил утримання  територій населених місць». У документі ідеться про обов’язкове облаштування пандусів, сортування сміття, заборону вбиралень без каналізування, заборону посипання доріг сіллю проти ожеледиці тощо. Проект наказу, зазначають в МОЗ, наближує українські норми до європейських.

Читайте також: У МОЗ пропонують призначати таблетки замість уколів

«Зміни до наказу вдосконалюють чинні санітарні норми та законодавство, щоби зробити зручнішими та головне – безпечними для життя і здоров'я людей помешкання та громадські споруди, а також території населених місць», – кажуть в МОЗ.

Доступність

Нові норми зобов’язуватимуть при проектуванні, будуванні та утриманні територій облаштовувати широкий (120 см) і пологий з’їзд з тротуару чи велодоріжки; пандус з належною шириною та ухилом або ліфт на кожному з виходів підземних і надземних пішохідних переходів; лави для сидіння вздовж вулиць (кожні 300 м); паркувальні стовпчики або інші перепони для в’їзду машин в пішохідну зону.

Вбиральні

Також після ухвалення документу має стати більше громадських туалетів, а вбиральні без каналізації будуть заборонені через небезпеку забруднення ґрунту та підземних вод. Натомість потрібно буде облаштовувати локальні очисні споруди.

«У кожній зоні зелених насаджень, де гуляють люди, обов’язково має бути хоча б один громадський стаціонарний туалет. Оптимальна відстань між вбиральнями – до 700 метрів, а в людних місцях – до 300 метрів. У кожній громадській вбиральні має бути стіл  для сповивання немовляти та забезпечений доступ до питної води», – кажуть в МОЗ.

Сміття

Також обов’язковим стане сортування сміття і сміттєві урни через кожні 60 метрів. Сміттєві контейнери будуть роздільними і обов’язково з кришками. Будуть також і норми накопичення сміття. Урни для сміття мають бути на кожному з кутів перехресть вулиць, а також біля зупинок громадського транспорту, входів до метро, вокзалів, підземних переходів, громадських будівель та споруд. 

Читайте також: У Львові облаштують 40 майданчиків для роздільного збору сухих відходів

Зів’яле листя

Після ухвалення змін палити траву і листя буде заборонено.

«У період листопаду потрібно своєчасно прибирати опале листя з проїжджої частини, відокремлених трамвайних ліній, велодоріжок і тротуарів. Зібране листя вивозитимуть на поля компостування. Забороняється спалювання листя, що призводить до забруднення повітря, води та ґрунту, а також до зникнення певних видів тварин», – ідеться в документі.

Читайте також: Галицький Burning man: бачу на городі сухе картоплиння – біжу по сірники

«Ні» солі і піску

Посипати дороги піском і сіллю від ожеледиці також буде заборонено.

«Щоб не було ожеледиці, посипати тротуари, велодоріжки та пішохідні зони потрібно гранвідсівом із вмістом солі 7%. Натомість посипка піском та  піскосумішшю з сіллю забороняється, оскільки вона забруднює ґрунт, шкодить зеленим насадженням, а також псує взуття», – кажуть в МОЗ.

Зміни передбачають, що пішохідні переходи та зони очікування пішоходів потрібно очищати від снігу та ожеледі до твердої поверхні. Мінімальна ширина розчищення тротуару – 120 см, а на вулицях з великим потоком пішоходів (більше 500 осіб/годину) – на всю ширину тротуару.

Обрізання дерев

Також у МОЗ хочуть заборонити обрізати дерева «для омолодження». Така обрізка зменшує розмір крони дерева і погіршує процес очищення повітря та значно зменшує площу затінених територій.

Висаджуватимуть лише ті дерева, що відповідають певним характеристикам, зокрема – сформована крона і стійкість до загазованості. При цьому слід враховувати такі показники як пило- і водопоглинання, створення тіні, вироблення кисню, затримка вологи, відповідно до кліматичних зон.

Читайте також: У Львові тимчасово заборонили обрізку дерев

Окрім того, увесь ґрунт в населених місцях має бути покритий газоном, багаторічними рослинами, пристовбурними решітками або мульчою.

Пропозиції до запропонованого документа можна вносити впродовж місяця з дня опублікування, надіславши їх на електронну [email protected] або на адресу: 01601, м. Київ, вул. Грушевського, 7.

Контроль за виконанням наказу та введення санкцій за його порушення здійснює Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.


Читайте також:
8 Вересня, 2019 06:13
Роман А може запровадьте платне дихання, бо людина вдихає кисень а видихає вуглекислий газ що шкодить навколишньому середовищу?
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!