МОЗ оновило національний протокол надання медичної допомоги при Covid-19

2025 0
Відповідно до нової редакції протоколу, основним методом тестування є полімеразна ланцюгова реакція (ПЛР).
Фото: freepik.com

Фото: freepik.com

Міністерство охорони здоров’я оновило національний протокол надання медичної допомоги при Covid-19. До протоколу повністю включили підходи щодо медикаментозної терапії та кисневої підтримки при коронавісній інфекції. Про це повідомляє пресслужба МОЗ.

«Протокол для лікарів, які стикаються з коронавірусною хворобою – це інструмент, за допомогою якого вони визначають необхідну терапію і підходи до лікування. Хочу зазначити, що призначення лікарських засобів відбувається з урахуванням індивідуального перебігу хвороби у кожного окремого пацієнта. Протокол має використовуватись виключно медичними працівниками. Закликаю українців не займатися самолікуванням!» - каже очільник МОЗ Максим Степанов.

Читайте також: У львівській лікарні швидкої допомоги за життя бореться львів'янка із Covid- 19, яка втратила дитину

У оновленому протоколі, зокрема, є розширена схема використання глюкокортикоїдів, визначили алгоритми призначення антикоагулянтної терапії, також конкретизували показання для призначення лікарського засобу тоцилізумаб.

Серед змін:

  • оновили визначення підозрілого та ймовірного випадку захворювання на Covid-19;
  • визначили критерії незаразливості пацієнтів, що відповідали визначенню підтвердженого випадку Covid-19;
  • визначили критерії завершення амбулаторно-поліклінічного лікування (припинення самоізоляції);
  • оновили алгоритм тестування на наявність коронавірусу SARS-CoV-2.

 

Відповідно до нової редакції протоколу, основним методом тестування є полімеразна ланцюгова реакція (ПЛР). А додатковий метод діагностики – це імуноферментний аналіз (ІФА). Його роблять тим, у кого ПЛР негативний, однак спостерігаються клінічні симптоми. Також ІФА використовують для скриніногового тестування медиків, педагогів, силовиків.

Читайте також: 14-річна дівчинка із хворобою Кавасакі у львівській лікарні все ще у важкому стані. Деталі про синдром 

Додамо, що нову редакції протоколу «Надання медичної допомоги для лікування коронавірусної хвороби» очільник МОЗ підписав 17 вересня. Протокол розробили фахівці Міністерства та кваліфіуовані спеціалісти в галузі охорони здоров’я.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!