МОЗ оприлюднило реєстр максимальних цін на ліки

4894 0
З 1-го лютого аптеки не зможуть реалізувати ліки за вищими цінами, ніж вимагає Міністерство охорони здоров’я. При створенні списку граничних оптово-відпускних цін враховували вартість тих же ліків у сусідніх країнах та доступність заходів для середньостатистичних українців.
фото: firtka.if.ua

фото: firtka.if.ua

«Міністерство охорони здоров’я спільно з Міністерством економічного розвитку та торгівлі розробили порядок розрахунку граничних цін на лікарські засоби по 21 міжнародній непатентованій назві або діючій речовині», - повідомляють на сайті МОЗ.

Уряд регулюватиме вартість ліків в аптеках, щоб зробити їх доступнішими пацієнтам. Розпочнуть із засобів для трьох груп: серцево-судинні захворювання (65% від загальної смертності в Україні); цукровий діабет 2 типу (хворіють 1 млн українців); бронхіальна астма (суттєво впливає на якість життя 210 тисяч пацієнтів працездатного віку.

Для цього у МОЗ створили Реєстр граничних оптово-відпускних цін на лікарські засоби, який встановлює максимальну вартість однієї дози лікарського засобу без урахування надбавок. Крім того, визначили такі вимоги:

- ПДВ на лікарські засоби та медичні вироби зменшиться до 2-5%.

- максимальна гуртова торговельна надбавка на продаж ліків - 5%

- максимальна роздрібна торговельна надбавка на продаж ліків - на рівні 15%.

Читайте також: Аптеки мають знизити ціни на ліки з лютого

«З першого лютого реалізація ліків в аптечних закладах вище граничної ціни з урахуванням граничних надбавок (оптової та роздрібної) та ПДВ буде неможливою», - наголошують у МОЗ.

Нагадаємо, з квітня 2017 року в Україні діятиме програма реімбурсації (відшкодування коштів – Авт.) ліків. У пріоритеті – лікування хвороб, що першочергово впливають на основні показники смертності населення чи ефективно лікуються на амбулаторному етапі: серцево-судинні хвороби, цукровий діабет ІІ типу та бронхіальна астма.

Опублікувала Людмила Рубцова


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!