МОЗ передало Львівщині понад 1700 доз вакцини від сказу

2595 0
Це перша партія, що надійшла в регіони.
Фото: simya.com.ua

Фото: simya.com.ua

МОЗ закупило 93 тисячі доз антирабічної вакцини – препарату для профілактики сказу. Першу партію – 15 тис. доз – вже відправили в регіони. Про це у Facebook повідомила в. о. керівниці МОЗ Уляна Супрун.

На Львівщину наразі надіслано 1714 доз вакцини. Наступні партії вакцин будуть доставлені в регіони впродовж року. Перевірити наявність тієї чи тієї вакцини в області можна в таблиці.

Сказ – вірусна хвороба, розвиток якої у людини можна попередити введенням вакцини людям та вакцинацією тварин. Людям вірус сказу зазвичай передається при укусі заражених тварин, у 99% випадків джерело інфікування – собаки.

Антирабічну вакцину застосовують для первинної імунізації людей, які були в контакті або були вкушені скаженими, підозрілими на сказ або невідомими тваринами.

Читайте також: Що робити, якщо вас вкусив собака. Поради від МОЗ

Також антирабічною вакциною проводять профілактичну імунізацію людям, робота яких пов'язана з ризиком зараження: співробітникам лабораторій, які працюють з вуличним вірусом сказу, ветеринарам, мисливцям, лісникам та іншим.

У МОЗ наголошують, що не варто чекати перших симптомів хвороби для звернення до лікаря. Навіть якщо укус був не до крові, імовірність зараження все одно є. Тому варто дотримуватись простих правил:

  • Негайно та ретельно промийте уражене місце великою кількістю води з милом. Ця проста процедура має важливе значення і може врятувати життя.
  • Дезінфікуйте рану антисептичним засобом на основі спирту чи йоду (перекис водню не допоможе).
  • Зверніться до найближчого медзакладу. Якщо немає впевненості в тому, що тварина була здоровою, вам обов’язково мають зробити щеплення антирабічною вакциною.
  • Якщо є можливість, зверніться до ветеринарної служби з твариною щодо якої у вас є підозра на сказ для її обстеження. За можливості тварину треба помістити під карантин на 10 днів для нагляду. Профілактичне лікування можна перервати, якщо буде підтверджено, що тварина не заражена сказом. Якщо тварину неможливо знайти та протестувати, необхідно провести повний профілактичний курс щеплень.
  • Завжди вакцинуйте від сказу домашніх тварин (собак та котів).
  • Зробіть профілактичне щеплення, якщо ваша робота пов’язана з ризиком зараження, зокрема, якщо ви працюєте ветеринаром, єгерем, лісником, у лабораторіях, які працюють з тваринами.

Читайте також: Покажіть своєму котику Париж. Як подорожувати до ЄС із тваринами

Медики також нагадують, що при укусах тварин можливе і зараження збудником правця. Щеплення проти правця доступні в державних комунальних закладах.

Нагадаємо, торік на Львівщині від сказу померла жінка, яку вкусив її собака. Постраждала не звернулась вчасно за медичною допомогою. Це був перший випадок за 11 років.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!