МОЗ планує запровадити індивідуальне ліцензування лікарів

2515 0
Відтак, медики нестимуть професійну відповідальність за свої дії.

У 2019 році МОЗ планує запроваджувати індивідуальне ліцензування лікарів. Уже є проект концепції такого нововведення, каже заступник міністерки Павло Ковтанюк.

За його словами, цьогоріч МОЗ має мету розробити і подати на ухвалення до парламенту законопроект про індивідуальне ліцензування лікарів.

Читайте також: Неймовірно, але факт. Які аналізи стануть безкоштовними в Україні та як це працюватиме

«Щоб лікар ніс професійну відповідальність за свої дії. Сьогодні система зовсім інша, вона недосконала – господарську відповідальність несе головний лікар, бо він має ліцензію на господарську діяльність, далі – Кримінальний кодекс. Все, що відбувається між господарським правом і Кримінальним кодексом – поза чиєюсь відповідальністю. Тому в цивілізованих країнах індивідуальна відповідальність лікаря – професійна, за помилку і системні порушення можна втратити ліцензію», – каже Павло Ковтанюк.

Урядовець зазначає, що з впровадженням у 2019 році інструментів електронної медицини – електронних медкарток, рецептів, скерувань на обстеження та аналізи, лікарняних, – з’явиться додатковий механізм контролювати лікарів, аби ті не виписували «фуфломіцинів» та скеровували пацієнтів на потрібні обстеження.

Зазначимо, керівниця МОЗ Уляна Супрун уперше заявила про ліцензування лікарів ще в 2016 році. За її словами, медики з ліцензіями на професійну діяльність матимуть вищі зарплати та повний соціальний заклад. Окрім того, лікарі мають послуговуватись уніфікованими протоколами та клінічними настановами.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!