МОЗ пропонує внести гідазепам до переліку наркотичних засобів

2758 0
Вважають, що у такий спосіб прийняття проєкту постанови посилить контроль задотриманням правил обігу, виписування та рецептурного відпуску лікарських засобів.
Фото: poglyad.tv

Фото: poglyad.tv

Міністерство охорони здоров'я України висунуло на громадське обговорення проєкт постанови Кабміну «Про внесення змін до переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів». Зокрема, до нього хочуть додати лікарський засіб з діючою речовиною гідазепам. За інформацією МОЗ, проєкт розробили для створення правових механізмів використання у медичній практиці лікарських засобів, які містять наркотичні засоби для надання медичної допомоги.

«Лікарський засіб з діючою речовиною гідазепам за фармакотерапевтично групою відноситься до психолептичних засобів, анксіолітиків, похідних бензодіазепіну. До цієї ж групи віднесено лікарські засоби: Діазепам, Лоразепам, Феназепам, Альпразолам, які вже внесені до Переліку наркотичних засобів психотропних речовин і прекурсорів, а також включено до Списку IV Конвенції про психотропні речовини 1971 року, які становлять незначну загрозу здоров’ю людини, мають високу терапевтичну активність і можуть застосовуватися у медичних цілях»,  йдеться в пояснювальній записці.

Читайте також: До чого може призвести зловживання антибіотиками при самолікуванні. Пояснення

За даними ТОВ «Проксіма Рісерч Інтернешнл», які наводять у тій же записці, загальний ринок анксіолітиків, похідних бензодіазепіну в Україні за 2021 рік становив 52,2 млн. таблеток. Продаж лікарського засобу «Гідазепам» за 2021 рік становив 46,9 млн таблеток (95 % загального ринку продажу).

«За період з 01 січня 2022 року по 31 вересня 2022 року в Україні було реалізовано 2 млн 338 тисяч 180 упаковок лікарського засобу «Гідазепам», що становить 46 млн 763 тисяч 600 таблеток. Враховуючи, що з 24 лютого 2022 року за оцінками ООН у справах біженців Україну залишили понад 11 млн людей, роздрібна реалізація лікарського засобу «Гідазепам» за дев’ять місяців становить майже об’єм продажів за 2021 рік», – додають у записці.

У проєкті постанови також йдеться про те, що такі статистичні дані свідчать про значне збільшення застосування лікарського засобу «Гідазепам» і це може призвести до значних порушень здоров’я пацієнта без належного контролю за лікувальним процесом лікарем. Крім того, зауважують, на спільній нараді МОЗ та командування Медичних сил ЗСУ 1 листопада 2022 року вирішили внести лікарський засіб «Гідазепам» до Переліку наркотичних засобів психотропних речовин і прекурсорів для попередження випадків зловживання та немедичного використання лікарського засобу військовослужбовцями.

Читайте також: Українці масово купують неефективні ліки. Перелік

Вважають, що у такий спосіб прийняття проєкту постанови посилить контроль задотриманням правил обігу, виписування та рецептурного відпуску лікарських засобів, а також удосконаленню доступу до необхідних лікарських засобів відповідно до медичних показань.

Додамо, що проєкт постанови Кабінету міністрів та супровідні документи до нього оприлюднили для громадського обговорення на офіційному сайті Міністерства охорони здоров'я України. Пропозиції та зауваження до проєкту постанови можна надсилати протягом 30 днів з дати публікації на адресу МОЗ України у письмовому або електронному вигляді за адресою: вул. Грушевського, 7, м. Київ, 01601, телефон: (044) 200-07-93, (e-mail: [email protected]).

Нагадаємо, що з листопада цього року в Україні запрацював другий етап впровадження електронного рецепта на відпуск рецептурних препаратів. Йшлося про посилення контролю за відпуском з аптек ліків, що містять наркотичні засоби та психотропні речовини. Наступний крок – впровадження електронного рецепта на всі рецептурні препарати – очікується в 2023 році.

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!