МОЗ розробило законопроєкт про коронавірус. Що це означає

1921 0
Законопроєкт, підготовлений у МОЗ, передбачає спрощення процедури закупівлі товарів для запобігання й боротьби з коронавірусом.
Фото: policy.info

Фото: policy.info

Міністр охорони здоров’я Ілля Ємець представив законопроект про коронавірус, що, на думку МОЗ, має підвищити ефективність боротьби з інфекцією.

Читайте також: Усе, що треба знати про коронавірус в Україні

«Ми зібрали представників усіх політичних сил – оскільки дана ініціатива спрямована на благо та захист українського народу, на збереження життя і здоров'я кожного нашого громадянина та не має жодного політичного підтексту», – каже Ілля Ємець.

Законопроєкт, підготовлений у МОЗ, передбачає спрощення процедури закупівлі товарів, робіт та послуг для запобігання та боротьби з коронавірусом, що дозволить пришвидшити процес закупівлі засобів індивідуального захисту та тест-систем, можливість працівникам виконувати роботу з дому, заборону на проведення масових заходів із чисельністю понад 200 осіб, а також заборону проведення заходів державного нагляду, посилення контролю за в’їздом та виїздом із України, а також чіткий алгоритм примусової ізоляції та самоізоляції та відповідальності за недотримання карантину.

Додамо, що більшість із пунктів законопроєкту містить постанова Кабміну, зокрема про обмеження масових заходів та закриття кордонів на два тижні, яку введуть 15 березня.

Читайте також: Закриті школи та скасовані рейси. Усе про карантин у Львові та Україні

Нагадаємо, що на коронавірус в Україні захворіли троє людей, одна жінка на Житомирщині сьогодні померла від двосторонньої пневмонії, а двоє чоловіків перебувають у лікарнях в Чернівцях. 

Ще п’ятеро українців захворіли поза межами країни: одна дівчина в Італії, яка вилікувалась та ще одна у Мілані, в якої підозрюють коронавірус. Ще троє пасажирів лайнера Diamond Princess, що закрили на карантин у Японії, двоє з яких уже вилікувалася. Ще 49 українців перебувають на лайнері поблизу берегів США, де також виявили коронавірус. Наразі симптомів хвороби вони не мають.

Наразі ліків та вакцини від китайського коронавірусу немає. Медики лікують лише симптоми, серед яких висока температура, нежить, кашель та слабкість тіла. Медики рекомендують часто та ретельно мити руки, користуватись антисептиком, уникати контакту з хворими або з тими, що мають симптоми.

Читайте також: Коронавірус в Україні: Як правильно користуватися антисептиком

12 березня через загрозу коронавірусу в Україні запровадили карантин. У Львові школярів відправили на дистанційне навчання школярів та студентів, обмежили масові заходи, а також закрили мистецькі та культурні заклади.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!