Чи оголосять в Україні епідемію кору: МОЗ скличе спеціальну комісію

2216 0
Зараз є спалах захворювання, але кількість заражених постійно зростає.
Фото: dniprograd.org

Фото: dniprograd.org

Виконувачка обов’язків міністра охорони здоров’я Уляна Супрун заявила сьогодні, 23 січня, що МОЗ до кінця тижня підготує документи для скликання спеціальної комісії, що розгляне питання про оголошення епідемії кору в Україні. Про це повідомляє Радіо Свобода.

Наразі в Україні офіційно є спалах кору, що триває вже не перший рік. Проте кількість хворих постійно зростає. Також лише з початку 2019 року в Україні від ускладнень кору померли 5 людей, зокрема, одна львів’янка.

Для того, щоб оголосити епідемію, необхідні підтвердження за низкою показників, серед яких не тільки рівень захворюваності й смертності.

Читайте також: Що треба знати про кір

Як заявила Супрун, у разі оголошення епідемії міністерство має більше повноважень із закупівлі більшої кількості вакцин.

Інфекційні лікарні через спалах кору переповнені з вересня. Львівщина залишається лідером в Україні за кількістю хворих – торік з коором обліковано понад 10 тисяч людей. Від кору немає специфічного лікування, але хвороба може призводити до важких ускладнень, подекуди – летальних. Єдиний спосіб попередити захворювання – зробити щеплення. Якщо людина не впевнена, чи має щеплення від кору, це можна з'ясувати через аналіз на антитіла до вірусу кору. Безкоштовно провакцинуватися можуть діти до 18 років, а також дорослі з груп ризику: медики, освітяни, студенти, військові, учасники Операції об’єднаних сил. Кабінети щеплень працюють у всіх поліклініках міста.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!