МОЗ планує змінити роботу аптек в Україні у 2019 році

2716 0
Зміниться роль фармацевта, розширять географію аптек та переглянуть асортимент ліків.

На українські аптеки цього року чекають значні зміни. Про це повідомив заступник міністра охорони здоров’я України Роман Ілик.

По-перше, аптечні мережі мають розширити свою географію.

«Якщо, наприклад, власник має 10-20  аптек, то він зобов’язаний відкрити аптеку і в сільській місцевості. Це має бути визначено законодавчо і чітко зафіксовано. Зрозуміло, що бізнес у селі рідко є прибутковим і досягти там фінансових результатів доволі складно», – прокоментував Роман Ілик.

Читайте також: Без бланку і печатки. Чому медики виписують такі рецепти і коли це припиниться

По-друге, МОЗ сприятиме аптекам, які виготовляють ліки і реалізовують наркотичні препарати, інсуліни, спеціалізовані лікарські засоби та беруть участь в державній програмі «Доступні ліки».

Зміниться і підхід до фармацевтів. За словами Романа Ілика, фармацевтична освіта для працівників аптек стане обов’язковою.

«Аптека – це перш за все заклад охорони здоров’я, а фармацевт – медичний працівник. Ми маємо покласти край негативній тенденції, коли аптеки працюють, як крамнички з продажу ліків, а фармацевти, не маючи достатньої медичної кваліфікації, працюють мерчендайзерами, що штовхають пацієнтам дорогі брендові препарати, які не завжди є ліками», – сказав Роман Ілик.

Читайте також: Що буде на місці аптеки на Міцкевича

Щодо медичних препаратів, то в МОЗ розглядають варіанти встановлення граничного відсотку прибутку аптеки за упаковку препарата. До того ж, чим дорожчий лікарський засіб – тим меншою повинна бути націнка. Крім того, буде розроблено чітку вартість фармацевта за кожну реалізовану упаковку ліків.

Хоча на законодавчому рівні вже заборонено відпускати певні препарати без рецепту, певні аптеки порушують ці правила. Посиленим контролем за такими аптеками займеться Держлікслужба. Міністерство також займається впровадженням електронного рецепту та обов’язкового кодування та маркування кожної упаковки ліків. Це допоможе контролювати препарат від моменту потрапляння на ринок до відпуску препаратів споживачу.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!