Мозаїчне панно «Море і риби» Патика представили на Венеціанському бієнале

3418 0
Робота експонується в Європейському культурному центрі – Palazzo Mora.
ФОТО: РОМАН БАЛУК

ФОТО: РОМАН БАЛУК

Мозаїка «Море і риби» Володимира Патика, відновлена після невдалої реконструкції будівлі, що на вулиці Володимира Великого, 26, експонується на щорічному архітектурному бієнале у Венеції «Time Space Existence». Відновленням композиції займався син митця Остап Патик. Про це йдеться на сайті галереї Saphira&Ventura.

Читайте також: На Сахарова нарешті відкрили унікальне панно, яке 10 років ховали під вагонкою

Панно «Море і риба» створили у техніці візантійської мозаїки. Основою композиції Патика є трансформація морської флори та фауни в сучасний стиль. Робота експонується у Венеції в Європейському культурному центрі – Palazzo Mora з 22 травня по 21 листопада. 

«Візантійська мозайка – чудова техніка. Ні сонце, ні дощ не здатні її зруйнувати або позбавити його кольору. Твори зі смальти прикрашали будинки багатих городян Помпей, Константинополя, храми найбільших імперій світу. Ця техніка не боїться часу», – розповідає львівський митець Остап Патик.

Робота над проєктом «Море і риби», за словами Остапа Патика, – це одна з найважливіших його робіт. Адже створив цю композицію його батько у 1987 році. Цей витвір – наглядний взірець українського модерну кінця 20ст.

Нагадаємо, що у лютому торік ТзОВ «Компанія Ріел-Естейт Груп» погодили містобудівні умови та обмеження на реконструкцію рибного магазину «Океан», який збудували ще 1982 році. Згідно з даними системи Youcontrol, компанія належить Володимиру та Наталії Швед.

Реконструкцію будівлі розпочали навесні, а 18 липня знесли стіну з мозаїкою авторства Володимира Патика, що, згідно з проєктом, планували зберегти. Наступного дня виконавчий комітет ЛМР зібрався на позачергове засідання та скасував містобудівні умови і обмеження на реконструкцію будинку, а міська ДАБК розпочала перевірку. Крім штрафу, за результатами перевірки, замовнику та генпідряднику будівництва видали приписи про зупинення будівельних робіт, доки вони не усунуть виявлені порушення.

Після цього забудовник пообіцяв відновити мозаїку, а частину приміщень віддати під мистецький простір. Після сплати усіх штрафів ТзОВ «Компанія Ріел-Естейт Груп» відновили містобудівні умови та обмеження.

У 2020 році на колишньому магазині «Океан», що на вул. Володимира Великого, 26, відновили мозаїку «Море і риби».

Раніше Антон Коломєйцев у колонці Tvoemisto.tv розповідав про те, якими були очікування і якою вийшла реальність після реконструкції будівлі на місці колишнього магазину «Океан».

Анна Чистякова

Фото: Остап Патик



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!