«Може стати новою кліматичною катастрофою». Bloomberg про витік газу з «Північного потоку»

1812 0
У Балтійському морі – 700-метрова калюжа вируючої води.
Фото: GettyImages

Фото: GettyImages

У понеділок, 26 вересня, сталися три витоки з «Північного потоку-1» і «Північного потоку-2». Сьогодні берегова охорона Швеції повідомила про ще один витік на газопроводах.  

Bloomberg пише, що 700-метрова калюжа вируючої води у Балтійському морі, що утворилася від розриву на газопроводі, може бути новою кліматичною катастрофою.

За оцінками Німеччини, унаслідок витоку в атмосферу потрапило приблизно 300 тисяч тонн метану – це один з найпотужніших парникових газів. Ця кількість газу матиме приблизно такий самий вплив на клімат протягом 20-річного періоду, як і щорічні викиди приблизно 5,48 мільйона автомобілів у США. Метан має в 84 рази більшу зігрівальну здатність, ніж вуглекислий газ, протягом перших 20 років перебування в атмосфері, але після цього швидко розкладається.

Також зазначимо, що на заході в Європейському парламенті ввечері 27 вересня законодавці, учені та екологи обговорили, як виміряти масштаб витоку, але були єдині в одному – це, найімовірніше, екологічна катастрофа.

Читайте також: росія повністю зупинила «Північний потік» на невизначений термін

Наразі є кілька невизначених речей. Зокрема, скільки газу було у трубопроводах у той час, за якої температури та тиску він утримувався та наскільки великі розриви у трубах. Навіть коли газ виходить, частина його, ймовірно, розсіюється у воді, але це залежить від густини мікробного життя та від глибини. 

Додамо, що два з трьох витоків сталися у винятковій економічній зоні Данії – неподалік від острова Борнхольм у Балтійському морі. Понад половину газу з розірваних трубопроводів вже потрапило в Балтійське море. Німеччина заявила, що виток з «Північного потоку» еквівалентний орієнтовно 1% від загального річного обсягу викидів у країні. Міністерство навколишнього середовища Німеччини заявило, що виток метану шкідливий для клімату, але він не становить серйозної загрози для морського середовища. 

Нагадаємо, після витоків Німеччині з'явилися підозри, що витоки газу на гілках російських газопроводів «Північний потік» через Балтійське море є наслідком умисних дій. Данія і Швеція також припускають, що може йтися про диверсію.

Німецькі спецслужби припускають, що три труби газопроводів «Північний потік-1» і «Північний потік-2» в Балтійському морі можуть стати назавжди непридатними для використання після ймовірних актів диверсії.

Софія Шавранська

________________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми - про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста– дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!