Музей Франка поповнився двома раритетними прижиттєвими виданнями поета

3384 0
Вони походять із бібліотеки Тараса Франка, сина письменника, та мають відповідний власницький підпис.
Фото: Дім Франка/Facebook

Фото: Дім Франка/Facebook

29 січня у «Домі Франка» з’явились два нових цінних експонати – збірки «Зів’яле листя» та «Мій Ізмарагд», видані за життя Івана Франка – у 1896 та 1898 роках відповідно. Про це у коментарі Tvoemisto.tv розповів директор меморіального музею Івана Франка Богдан Тихолоз.

Читайте також: Інший Франко: кулінарні смаки та традиції родини письменника

Передав книжки музею професор «Львівської політехніки» Ігор Дуцяк. Богдан Тихолоз розповідає, що книжки були в бібліотеці Тараса Франка, потім перейшли до його сина Роланда, а відтак потрапили до бібліотеки Романа Фуртака – приятеля Роланда Франка та однокурсника доньки Тараса Зеновії Франко.

Богдан Тихолоз та Ігор Дуцяк

«За моїм припущенням, ці книжки могли опинитись в Романа Фуртака через те, що родина Тараса Франка змушена була переїхати до Києва. Очевидно, вони не могли везти із собою всього, тому якась частина книг залишилась, може, щось і роздавали. І от через багато років ці книжки повернулись до рідної хати. Цілком імовірно, що сам Іван Франко колись дав їх синові», – каже Богдан Тихолоз.

Читайте також: Книжки, пісні, кіно: 11 сучасних творів (про) Івана Франка

Пізніше Роман Фуртак одружився з Галиною Дорошенко – тіткою професора Ігоря Дуцяка. Книжки зберігались у родині як реліквія, а тепер повернулись у «Дім Франка».

«Це рідкісні знахідки, такі трапляються не щодня. Символічно, що прийшли вони до нас у ювілейний рік Тараса Франка. 9 березня йому виповнюється 130 років», – додає директор музею.

Богдан Тихолоз зазначає, що практично всі прижиттєві видання письменника – а їх було близько 200 – є зараз раритетними, але ці дві книжки також є вершиною поетичної творчості Івана Франка і мають високу літературну вартість.

«У наших фондах є понад 15 тисяч книг, серед них є кількасот прижиттєвих видань – деякі в кількох примірниках. Ці видання у нас є передусім завдяки збиральницькій роботі перших директорів музею. Це були Петро Франко, Тарас Франко і Петро Карманський, поет-молодомузівець. Тепер такі знахідки потрапляють до нас не дуже часто, тому це подія», – кажуть у музеї.

Нагадаємо, наприкінці минулого року в Музеї Франка відкрили оновлену експозицію. Гостям пропонують, зокрема, відвідати кухню Ольги Франко, де вона пекла пляцки.

Фото: Дім Франка/Facebook


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!