«Ми чули про такі поранення, але не бачили їх наживо», – львівський лікар про потерпілих за час війни

2392 0
Бували випадки, коли одна за одною швидкі за годину доправили до лікарні до 50 пацієнтів з евакуаційного потяга.
фото: пресслужба лмр

фото: пресслужба лмр

Медики у Львові стикнулися з війною, коли сюди почали доправляти евакуаційними поїздами перших пацієнтів. У березні людям вдалося вирватися з підвалів та окупації. Багато прибувало до Львова з Київської області: Бучі, Гостомеля, Ірпеня. 

«Ми чули про такі поранення, але ніколи не бачили їх наживо. З конференцій, книжок, розповідей іноземних колег – знали, але не стикались. Навіть враховуючи те, що у нас спеціалізоване відділення політравми і часто привозять людей після тяжких ДТП. Це не порівняти з бойовими пораненнями, з якими почали надходити після 24-го лютого. За ці пів року ми зробили вдвічі більше операцій, ніж за весь минулий рік», – цитує завідувача хірургічного відділення львівської лікарні Віталія Колодія пресслужба Міністерства охорони здоров'я.

Читайте також: На першій лінії. Медик, який допомагає лікувати онкохворих діток під час війни

Бували такі випадки, продовжує він, коли одна за одною швидкі за годину доправили до лікарні до 50 пацієнтів з евакуаційного потяга. І це були не звичайні пацієнти, які приїжджали з домівки у Львові з пакетиком речей – у цих людей із собою були всі речі, які вони встигли забрати. 

«Усе життя у них було з собою у цих валізах. Доводилось буквально розселяти людей по палатах. Тоді привезли молоду маму двох дітей. Вона намагалася евакуюватися з Ірпеня, коли на трасі Київ – Житомир їхню машину розстріляли. Всі загинули, вижили тільки вона з дитиною. Пощастило, що батько з їхньою другою дитиною їхав іншою автівкою. Жінці розтрощило кисть, складне вогнепальне поранення. На щастя, нам вдалося зберегти її руку», – говорить завідувач відділення. 

Однак є багато є і трагічних історій. Це, зазначає лікар, – молоді хлопці 20-22 років, що залишилися без кінцівок тощо. 

Додамо, що ці пів року відділення провело близько 2 000 операцій. Це вдвічі більше, ніж за весь минулий рік, і близько 300 пацієнтів на місяць.

Нагадаємо, як повідомляв у коментарі Tvoemisto.tv міський голова Львова Андрій Садовий, за час повномасштабного вторгнення Львів, зокрема через Перше територіальне медичне об’єднання, прийняв 5 тисяч пораненених з різних куточків України. Історію львівського хірурга, який рятує важкопоранених через війну пацієнтів, дивіться у відео та читайте в матеріалі за посиланням

Ольга Коваль

_____________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!