Не існує «хороших рускіх». Культплатформа «Ковчег Україна» припиняє співпрацю з Оксаною Линів

15793 0
Особливим цинізмом є однією рукою писати пост, у якому висловлювати співчуття диригенту Львівської опери з приводу трагічної загибелі його батьків в Ірпені, а іншою – підписувати контракти з тими, хто прямо причетний до їхнього вбивства.
Фото: Оксана Линів

Фото: Оксана Линів

Оскільки музична директорка та українська диригентка Оксана Линів в італійському оперному театрі у Болоньї готує російськомовну оперу та ще й за участі російських виконавців та музикантів, культурна платформа «Ковчег Україна» вирішила припинити із нею будь-яку співпрацю. Відповідну заяву культплатформа оприлюднила на своєму офіційному сайті.

«Ми шоковані тим фактом, що 7-9 квітня в Teatro Comunale Bologna його музична директорка українська диригентка Оксана Линів готує прем’єру опери Петра Чайковського «Іоланта» російською мовою за участі російських виконавців та музикантантів. Українські солісти та композитори уже відмовились від такої ганебної співпраці. Втім, сама пані Линів офіційно заявила, що готова співпрацювати з росіянами, а для цього російським артистам достатньо лише написати заяву про засудження війни», – йдеться у заяві.

Читайте також: Через твори російських композиторів українські мисткині відмовляються від концертів Оксани Линів

Як зазначається у заяві, і це у той час, як Міністерство культури та інформаційної політики України та українські культурні спільноти роз'яснюють, чому потрібно припинити співпрацю з росіянами, чому не існує «хороших рускіх»; у той час, як сотні інституцій вже публічно відмовились від співпраці з Росією (Мюнхенська філармонія, Карнеґі-холл, Каннський фестиваль); у той час, як безпрецедентну реакцію на заклик скасувати російську культуру виказали десятки інституцій, що роками співпрацювали з Росією.

«Ми вважаємо, що культура є наймогутнішою зброєю у цій війні, і росія впродовж століть використовувала саме культуру для прикриття своїх імперських злочинів», – йдеться у повідомленні.

На думку представників культурної платформи «Ковчег Україна», особливим цинізмом є однією рукою писати пост, у якому висловлювати співчуття диригенту Львівської опери з приводу трагічної загибелі його батьків в Ірпені, а іншою – підписувати контракти з тими, хто прямо причетний до їхнього вбивства.

Читайте також: В Ірпені окупанти розстріляли батьків керівника музичної частини Львівської опери

Повну заяву культурної платформи «Ковчег Україна» читайте тут.

Нагадаємо, що нещодавно солістка Львівської опери Людмила Корсун повідомила, що не братиме участі в проєктах, де задіяні росіяни та російська музика. Зокрема, вона заявила, що її участь в постановці опери «Іоланта» Петра Чайковського, якою керує диригентка Оксана Линів з Львівщини, скасована.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!