«Ми здолали майже 60% шляху в боротьбі з Covid-19», – епідеміологиня Наталія Виноград

2267 0
Основна небезпека штаму Дельта, що він швидко прогресує та провокує ускладнення.
Фото: Ümit Yıldırım FOR UNSPLASH

Фото: Ümit Yıldırım FOR UNSPLASH

Людство подолало майже 60% шляху для виходу з пандемії, але поява нових штамів та підвидів коронавірусу можуть значно віддалити завершення пандемії. Про це у коментарі Тvoemisto.tv повідомила докторка медичних наук, професорка, головна спеціалістка МОЗ Наталія Виноград.

Читайте також: Потужна версія Covid-19. Чим небезпечний штам коронавірусу «Дельта»

Епідеміологиня каже, що за даними ВООЗ ми пройшли екватор шляху для виходу з пандемії, але це нерівномірність процесу.

«Ми на середині дороги, а то й більше. І це дані ВООЗ. Звісно, усе нерівномірно, бо світ великий. Також багато залежить від того, як держава зможе оптимально використати комплекс заходів і стримати поширення на своїй території.

Із тієї біди (коронавірусу – ред.) вийдемо тоді, коли кожен буде робити щось сам – носити маски, дезінфікувати руки, не ходити на концерти, не їздити переповненим транспортом. Але точно не чекати від когось допомоги чи ще гірше – обдурити інших, умовно – купивши сертифікат та полетівши в Туреччину», – каже Наталія Виноград.

Загалом, за її словами, Дельта штам, який зараз вирує і є домінуючим, є справді дуже небезпечним та агресивним. Його основна небезпека у тому, що він швидко прогресує та провокує ускладнення.

«За законом епідеміології, після Дельти прийдуть інші штами. Але якщо у нас буде загальна готовність реагування, тобто система біобезпеки, що включає раннє виявлення випадків, локалізувати поширення можна набагато швидше», – каже епідеміологиня.

Читайте також: Без масових заходів та у масках. Які обмеження діятимуть у Львові з 14 жовтня

Про те, що восени збільшиться кількість хворих, епідеміологи прогнозували ще навесні. Як каже Наталія Виноград, це логічно, адже є циклічність.

«Причини нової хвилі коронавірусу дві: міграційні процеси та природній колективний перебіг. Восени всі повернулись з організовані колективи, почався обмін збудниками. Щоб хвороба стрімко не розвивалась, потрібно було ще наприкінці серпня або на початку вересня запровадили стримуючі заходи. Маю на увазі обмеження, тестування, вакцинацію», – додала вона.

Нагадаємо, що за останні тижні на Львівщині щодня госпіталізують 220-240 хворих із коронавірусною інфекцією. Входження Львівщини до «червоної» зони прогнозують уже найближчими днями.

Ольга Шведа


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!