М’ясо, сири, зубна паста і креми. На що можуть зрости ціни восени

2291 0
Ситуація може змінитися через рік-два, коли збільшаться зарплати.
Фото: tverezo.info

Фото: tverezo.info

Ціна на овочі восени, швидше за все не знизиться. Може подешевшати морква і картопля, проте решта овочів залишаться на тому ж ціновому рівні, що й зараз. А от м’ясо, молочна продукція, в тому числі імпортні сири, також зубна паста і креми зростуть в ціні. Про це у коментарі Tvoemisto.tv  повідомив доктор економічних наук, професор Національного університету «Львівська політехніка» Ростислав Слав’юк.

«Щодо цін на м’ясо, то вони й раніше були не низькі, а тепер, імовірно, ще підуть угору, як і на молочну продукцію. Ба більше, якісні вітчизняні та імпортні сири вже подорожчали суттєво, а восени подорожчають ще більше, тож дозволити собі їх купити зможуть далеко не всі. 

До речі, в цьому році були непогані посіви гречки. Не знаю, скільки її зберуть, але гречка мала б упасти в ціні. На жаль, це все пов’язане і з вартістю бензину та дизельного пального. Якщо вона зростатиме, то це позначиться й на вартості всіх продуктів харчування. Колись ми ввозили багато предметів особистої гігієни з росії та білорусі, тож вони вже дорожчають. А зубна паста і креми ще дорожчатимуть», – вважає експерт.

Читайте також: Експерт про те, чи варто купувати долар зараз та що буде з валютою незабаром

Він припускає, що така ситуація буде доти, як через рік-два не збільшаться зарплати в Україні. Взимку цього очікувати не варто, наразі вони знизилися у номінальному виразі, а в реальному тим більше. Ростислав Слав’юк каже, що уряд повинен був ще у квітні звернутися до громадян, аби кожен, хто може, забезпечив себе енергоресурсами. Крім того, варто було звільнити від мита не автомобілі, а будь-яке обладнання в енергетиці не тільки для бізнесу, а й для населення. Тобто все, що може економити, виробляти та якимось чином акумулювати енергію.

«Це все треба було звільнити від оподаткування, і тепер ми мали б дещо іншу ситуацію, і обставини не тиснули б так на долар. А люди чекають, що взимку у їхніх помешканнях буде +20°C. На жаль, ні. Будуть дякувати навіть за +15-16°C. Думаю, треба брати олівець, зошит і думати, як спланувати зимові витрати, а не як заховати дві-три сотні доларів», – зауважує економіст.

Детальніше про те, що буде далі з курсом долара, чи варто зараз купувати валюту, у що інвестувати заощадження, як подорожчання валюти позначиться на ціні пального, газу і харчових продуктів, читайте за посиланням.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!