Мистецтво чи кітч: підготовка до Дня Європи спричинила у Львові скандал

4336 0
Підготування урочистостей до Дня Європи на території бронетанкового заводу викликало обурення серед львівських активістів, волонтерів та учасників бойових дій. Організатори, реагуючи на критику, відповідають, що усе варто сприймати символічно, а мистецтво та культура – теж зброя.
фото: Євгеній Кравс

фото: Євгеній Кравс

Організатори святкування анонсували, що під час концерту на БТРах їздитимуть балерини. Це викликало хвилю обурення у соціальних мережах. Відвідати свято запросили учасників Революції Гідності, бійців АТО та їхні рідні.

«Це світлина з репетиції шоу на бронетанковому. Її в інстаграмі вже немає. Автор стер. Вдивіться і вчитайтеся! Це не просто лицедійство на війні, смертях, горі... це наруга», – написала громадська активістка Вікторія Балицька та додала, що в підсумку участь балерин у заході скасували.

Авторка ідеї Христина Береговська, керівниця департаменту культури ЛОДА, пояснила, що головним задумом було поєднати силу мистецтва та військову міць.

«Я побувала на Львівському бронетанковому заводі. Мене вразили гусениці. Після цього я звернулася до Оперного театру з пропозицією поєднати непоєднуване: щоб тендітні дівчата-балерини сиділи на гусеницях. Це мало бути символічним: гусениця – війна, і дівчина, яка чекає свого хлопця, коханого, чоловіка. Дівчата будуть сидіти. Ніхто, не дай Боже, не буде на танках танцювати чи їздити. Ніхто нічого не буде паплюжити», – зазначила Христина Береговська у коментарі виданню Форпост.

«Ви знущаєтесь? В країні йде війна, а на режимному об'єкті будуть робити шоу з переодяганням і балеринами. Навіть дрес-код придумали. Це для вас що? Атракція, перформанс, розвага?», – написала журналістка Анна Джунківська.

«Потрапив на шоу на бронетанковий завод з нагоди Дня Європи. Щоб зайти у цех, де відбудеться шоу, потрібно пройти по умовній червоній доріжці, по обидва боки якої техніку ремонтують працівники, звичайні ЛЮДИ. Вони плюються, сміються, дивуються, що з них зробили декорації, і дуже критично оцінюють усіх, хто проходить на шоу», – написав учасник АТО Іван Кривий і додав, що під час виступу батько загиблого атовця покинув зал.

Читайте також: У Львові відзначили День Європи на бронетанковому заводі. Фоторепортаж

«У воюючій (як і повоєнній) країні будь-які офіційні (наголошую на цьому) заходи із залученням учасників військових дій і членів їхніх родин мають ґрунтуватися, в першу чергу, на повазі до їхнього чину (від слова "чинити"). А отже мають бути до деталей вивірені і продумані, щоб всіляко засвідчити цю повагу і не дай Бог не образити.  Хочеться "високого мистецтва", кітчу, перформансу і феєричного шарму? Вимахуйтеся на здоров’я, але родини загиблих не рухайте. Зробіть це без їхньої участі. Майте хоч краплю такту і поваги. Або принаймні навчіться їх демонструвати – чиновницька посада до цього зобов’язує», – відреагувала львівська волонтерка Уляна Дідич.

«Основна мета нашого заходу – продемонструвати мистецтво як зброю заради миру. Оскільки я — автор ідеї, була переконана і завжди повторювала, що мистецтво не є слабшим, як гвинтівка чи танк», – прокоментувала для 5 каналу Христина Береговська.

Водночас, львів’яни публікували і позитивні відгуки щодо організації та проведення Дня Європи.

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!