Митці зі Львова отримали головну премію PinchukArtCentre

1922 0
Лауреатом Головної премії PinchukArtCentre 2015 стала «Відкрита група». До неї увійшли молоді художники із західної України: Павло Ковач, Юрій Білей та Антон Варга. Вони отримали винагороду у розмірі 250 тисяч гривень.
фото: pinchukartcentre.org

фото: pinchukartcentre.org

Нагороджуючи Відкриту групу (Юрій Білей (27 років, Львів), Павло Ковач (27 років, Львів) та Антон Варга (25 років, Львів)), яка здобула Головну премію, члени міжнародного журі зазначили: «Після довгих дискусій журі одностайно вирішило присудити Головну премію Відкритій групі. Ми хочемо віддати належне тому, як гурти заявляють про себе на українській арт-сцені та разом із тим підкреслюють, що мистецтво не є індивідуалістичним, воно залучає суспільство в цілому. Ми відчуваємо різноплановість втілення цієї ідеї у проекті Відкритої групи, який розрахований винятково на українську аудиторію. Проект поєднує Львів із Києвом, людей, яких вони зустрічають у рамках мистецького туру, і відвідувачів, які сьогодні можуть приєднатися до цієї ментальної подорожі. Ми розуміємо - те, що ми бачимо, не є роботою. Адже роботою є сам перформативний процес, а різні форми - відео, фото, книги - і театральність усього цього є лише відносними елементами. Також ми оцінили ретельність виконання, завдяки чому кожен елемент перекладено й представлено відвідувачам у його власній формі. Зокрема це недвозначно дало зрозуміти, що ми маємо справу зі зрілою творчістю. Нам як членам журі сумно, що ця робота розрахована лише на внутрішню аудиторію».

Спеціальні премії здобули київська художниця Анна Звягінцева та харків’янка Аліна Клейтман. Художниці отримали по 60 тисяч гривень. Анну Звягінцеву також обрали переможницею в номінації «Приз громадськості».

Нагадаємо, що до шорт-ліста Премії потрапили 16 номінантів: Євгенія Бєлорусець, Даніїл Галкін, Микола Карабінович, Дар'я Кольцова, Kinder Album, Сергій Мельниченко, Сергій Петлюк, Микола Рідний,  Іван Світличний та інші.

Переможців обирало міжнародне журі. До нього увійшли: директор музею сучасного мистецтва «M HKA» Барт Де Бар, художній і стратегічний директор Центру Сучасного Мистецтва YARAT Бйорн Гельдхоф, куратор відділу сучасного мистецтва в Луврі Мартін Кіфер, художник і письменник Юрій Лейдерман та головний куратор галереї BWA SOKÓŁ Анна Смоляк.

За матеріалами: cultprostir.ua, pinchukartcentre.org.

Опублікувала Наталія Середюк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!