Мити руки, звертатися до лікаря, залишатися хворим вдома – прості правила поведінки від львівських медиків

3825 0
Зимовий період відзначається високою захворюваністю на ГРЗ, у тому числі грип. Міське управління охорони здоров’я просить мешканців часто мити руки, при перших ознаках захворювання звертатися до лікаря, не відправляти у школи і садочки хворих дітей, – повідомляють у прес-службі ЛМР.
Фото: amizon.ua

Фото: amizon.ua

«Головне – це засоби профілактики грипу. Грип – це краплинне вірусне захворювання, шляхи попадання – слизові оболонки очей, рота, носа. Інкубаційний період може протікати від двох годин до двох днів. Щодо симптомів, то це може бути головний біль, слабість, втомлюваність, поганий апетит, нудота. Потім появляється висока температура. Звичайна простудна й респіраторна інфекція відрізняється від грипу тим, що початок грипозного захворювання протікає блискавично. Піднімається температура до 38-39 градусів, явища інтоксикації проявляються головним болем, болем у м’язах, нудота, можуть бути розлади шлункового-кишкового тракту (проноси, блювота), поганий сон. У такому випадку людина, якщо має такі ознаки, звичайно, повинна залишатися вдома. Ні в якому разі вона не повинна йти на роботу, в колективи, їхати в маршрутках, вона повинна викликати лікаря додому. У нас у Львові працюють сімейні лікарі, які зазвичай можуть прийти в кожну сім’ю, оглянути не тільки хвору дитину чи дорослого, а й усю сім’ю, дати рекомендації про захворюваність в самій сім’ї, про те, як треба доглядати за хворим на грип.

Хворий повинен бути ізольований, за можливості треба виділити йому окрему кімнату. Хто доглядає, заходить у кімнату з хворим, повинен користуватися масками, часто мити руки (кожні дві години). Необхідне вологе прибирання в приміщенні. Температура в кімнаті, в якій є хворий, повинна бути в середньому 20 градусів. Має бути вологість, бо коли пересушуються слизові оболонки, мікроби краще розвиваються, і тоді появляється більше симптомів інтоксикації і можуть бути ускладнення.

Ускладнення грипу можуть бути різноманітні. Вірусні пневмонії розвиваються блискавично. Тому пацієнти, які мають підозру на пневмонію і навіть розгорнута вже клінічна картина пневмонії, не можуть залишалися вдома, потрібна госпіталізація. На перших десять днів краще лягти в стаціонар, де буде надана кваліфікована допомога, буде контроль з боку медиків, буде призначене правильне лікування, а вже на етап виздоровлення людина може перейти на лікування вже в сім’ю.

Які загальні профілактичні заходи ми повинні робити? По-перше, в епідемію грипу ми не повинні відвідувати людні місця. Ми не повинні перевтомлюватися, маємо правильно поводитися в місцях масового скупчення, й особливо в транспорті. Коли людина чхає, то повинна правильно застосовувати засоби гігієни. Якщо в неї є волога серветка, значить вона повинна чхати у вологу серветку, яка підлягає зразу же викиненню. Людина не повинна тримати її в руці, їхати в маршрутці чи в трамваї і торкатися крісел, поручнів. Хороше, вітамінізоване, збалансоване харчування, здоровий спосіб життя, сон, відпочинок.

Щодо профілактичних методів, то найкращий спосіб профілактики – це, звичайно, вакцинація, яку потрібно було робити в осінній період. Хоча за даними ВООЗ, вакцинацію можна робити й під час епідемії грипу. Для профілактики потрібні вітаміни групи С, цитрусові, шипшина, квітки бузини, різні вітамінізовані чаї. Перед виходом на вулицю чи на роботу треба змазувати носові ходи оксоліновою маззю. Якщо нема мазі, може бути звичайний вазелін.

В офісах потрібне вологе прибирання до 2-3 разів на день, відповідна температура. Кожних дві години бажано мити руки, це захищає людину від інфікування», - розповідає зав. поліклінічного відділення №1 Першої міської клінічної лікарні ім. Князя Лева Любомира Луцевич.

«На першому місці серед шляхів передачі вірусної респіраторної інфекції є руки, на другому – повітряно-крапельний шлях. Якщо ви були в громадських місцях, транспорті, місцях скупчення людей – треба обов’язково помити руки. В кожного має бути дезінфікуючий засіб. Коли є потреба бути в місцях великого скупчення людей (церкви, магазини), можна захиститися маскою або ж закрити рот і ніс хустинкою. Без сумніву, цю хустинку треба часто прати, бо ця річ сама стає предметом інфікування. Маски можна носити до зволоження. Якщо маска стала вологою, її треба міняти», - додає начальник управління охорони здоров’я ЛМР Володимир Зуб.

«Як правильно одягати маску? Якщо людина хвора сама, вона повинна маску одягнути ворсинками до себе, щоби ці аерозолі, які ми видихаємо, затримувалися на ворсинках. І навпаки: людина, яка доглядає хворого, повинна вдягнути ворсинками назовні. Маску використовувати не більше чотирьох годин, і повторно її одягати вже не можна, треба викидати.

Якщо людина кашляє і навіть не має хустинки, неправильно кашляти в руку, як ми звикли. Правильно кашляти у рукав, щоб той аерозоль залишився на одязі і після нас не змогли люди заразитися», - розповідає завідувач дитячого поліклінічного відділення №1 Першої міської клінічної лікарні ім. Князя Лева Надія Якимович.

«Дуже важливо – вчасно звернутися. Досвід 2009 року говорить, що ті, хто звертався вчасно, навіть з важкими пневмоніями, вижили. Ті, хто звернувся пізно, – 17 людей померло. І це були молоді люди, віком від 20 до 50 років. Всі вони звернулися на 6-ту добу. Якщо ви почали лікуватися самостійно чи лікування призначив лікар, а ви бачите, що впродовж 2 днів нема полегшення, нема позитивного ефекту від лікування, то треба негайно звернутися в лікарню. Якщо звернутися на 6-ту добу, історія може закінчитися трагічно.

Є групи ризику. Це діти до 5 років, вагітні жінки, люди, хворі на цукровий діабет, люди з ожирінням, люди з хронічними захворюваннями легень, серцево-судинної системи, люди з імуносупресією (які отримують гормональну терапію, що принижує імунітет). Лікарі, вчителі, водії громадського транспорту, продавці в магазинах – це люди теж з групи ризику, бо вони постійно контактують з великою кількістю людей, в тому числі хворих.

У Львові жінка у віці 40 років померла від вірусної пневмонії. На сьогоднішній день маємо підтвердження, що це був вірус АH1. Жінка 3 дні лікувалася самостійно, на третю добу у важкому стані поступила в Лікарню швидкої допомоги і впродовж доби померла. Ця жінка приймала гормони, мала супутні патології.

Люди груп ризику повинні негайно викликати лікаря. Лікар зорієнтується, чи можна лікувати в домашніх умовах, чи треба негайно скерувати в стаціонар», – застерігає Володимир Зуб.

«Важливо, щоб мешканці розуміли, що хворих дітей не можна відправляти до школи, в садочок. Бо одна хвора дитина на весь клас інфікує інших. Як би не було складно, не ведіть дітей в садочок і школу, якщо у дитини є ознаки ГРЗ. Цей ланцюг треба переривати.

Лікарів треба викликати додому. Як би важко не було, ми будемо відпрацьовувати всі виклики. Можуть бути ситуації з затримками, коли в лікаря багато викликів. Просимо людей чекати – до всіх приїдуть. Особливо це стосується вагітних. Ми сьогодні дали доручення жіночим консультаціям про дистанційний патронаж вагітних. Якщо треба – в телефонному режимі, якщо треба – лікар приїде додому. Всі планові візити для вагітних потрібно відтермінувати. Ми обмежуємо відвідування в пологових будинках, в стаціонарах», - продовжує начальник управління охорони здоров’я ЛМР Володимир Зуб.

«Я звертаю увагу, щоб батьки не водили хворих дітей у школу, не відправляли й не водили в садок, а також прошу освітян, щоб вони відправляли додому хворих дітей, викликали батьків, щоб вони забирали діток з садочків. Далі найважливіше – викликати лікаря додому, не йти в поліклініку. Наприклад, середньостатистичний сімейний лікар за вчорашній день у нашій поліклініці мав 2-3 виклики додому до хворих дітей на ГРВІ, а на прийомі було 10-12 дітей. Це абсолютно неправильно. Не треба хвору дитину вести в поліклініку. Потрібно викликати лікаря до себе. Не може бути така концентрація хворих дітей у поліклініці», - наголошує завідувач дитячого поліклінічного відділення №1 Першої міської клінічної лікарні ім. Князя Лева Надія Якимович.

Опублікував Ігор Саджениця


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!