На Афоні віднайшли печеру, де міг жити український святий Іван Вишенський

3323 0
У невідомій чернечій печері афонський старець, родом з м. Судова Вишня на Львівщині, міг провести останні роки життя.
Фото: Сергій Шумило

Фото: Сергій Шумило

На горі Афон українській спелеологи з допомогою болгарських колег відшукали печеру, у якій імовірно жив український святий і письменник-полеміст XVII ст. прп. Іван Вишенський. Про це повідомив дослідник Сергій Шумило.

Невідому чернечу печеру вдалося знайти неподалік від стародавнього Зографського монастиря на Афоні. Вона розташована по дорозі від Зографу до монастиря Костамоніт, на крутому схилі над «Зографською річкою». За словами дослідника, щоб дістатися від печери до стежки, треба прив’язувати мотузки до дерев і по них спускатися.

«Донедавна я вважав, що імовірна печера, в якій подвизався старець Іван Вишенський, це та, в якій до того подвизався прп. Косьма Зографський (відома як «печера Косьми Зографського»). Але поки що це моє припущення не вдалося підтвердити через те, що в печері не збереглися сліди тривалого проживання людей… Імовірно, що Іван Вишенський міг бувати у цій печері, але не факт, що останок життя провів саме у ній… Водночас, нововиявлена Зографська печера більше підходить під умови суворого затворницько-отшельницьго життя», – каже дослідник.

Він припускає, що афонський старець справді був у затворі в цій печері, а їжу міг отримувати лише по мотузках, які мали б йому спускати згори вниз.

Видно, що тут було кілька невеликих «кімнат», обкладених камінням з глиною, навіть частково поштукатурених та побілених. Також були віконні отвори, збережена копоть від вогнища.

«Все свідчить про те, що у цій печері тривалий час жили і молилися затворники… Болгарськими колегами виявлені навіть залишки кераміки. Можливо, це і є печера нашого святого земляка прп. Івана Вишенського Святогорця», – додає Сергій Шумило.

Він також згадує, що український подвижник, який родом з м. Судова Вишня на Львівщині, у радянські часи був єдиним церковним автором у шкільній програмі. Мало хто знав, що він не просто письменник, а й афонський схимник, що прожив на горі понад 40 років. У своїх посланнях Іван Вишенський підписувався як «Іоан Русин, печерник Зографський».

Незручне розташування печери ускладнює її дослідження. Однак спелеологи мають намір продовжити детальніше з’ясовувати, чи справді там жив український старець та письменник-полеміст Іван Вишенський.

Фото Сергія Шумила



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!