На Домініканському соборі відреставрували скульптури двох монахинь. Фото

1699 0
Фігури датують 177 роком, а виготовлені вони з полянського вапняку.
Фото: Лілія Онищенко

Фото: Лілія Онищенко

У Львові на Домініканському соборі відреставрували фігури двох домініканських монахинь святої Катерини Сієнської і святої Розалії з Ліми, які розташовані на карнизі домініканського костелу. Про це повідомила Лілія Онищенко. 

«Фігури датуються 1777 роком, щонайменше на 20 років давніші від інших 4-х постатей з фронтону костелу. Виготовлені з полянського вапняку», – пише вона. 

Читайте також: У Домініканському соборі відреставрують ще дві скульптури та амфори

В процесі реставрації укріпили та стабілізували постаменти, очистили й зміцнили камінь, видалили пізніші доповнення та скородовані металеві елементи (покриті іржею). Також доповнили втрачені кам'яні фрагменти і виготовили нові позолочені атрибути – гілку лілії для св. Катерини та хрест з розп'яттям для св.Розалії.  

У пресслужбі Львівської міськради в коментарі Tvoemisto.tv зазначили, що реставраційні роботи проводили в межах програми «Спільна спадщина», яку фінансує фундація «Полоніка».

Реставрація скульптур відбувалася під керівництвом польського реставратора спільно з українськими представниками. Зараз в процесі відновлення ще дві амфори, які також реставрують за польські кошти. 

Загалом реставрація обійшлася в 1 млн 360 тисяч гривень.  

Скульптура св.Катерини Сієнської

Скульптура св.Розалії з Ліми

Нагадаємо, що дві скульптури та амфори на фасаді Домініканського собору почали реставрувати у вересні 2021 року. Одна з амфор впала і розбилася, а інші дві були у дуже поганому стані. Вони небезпечно нависали над дахом і до них неможливо було дістатися, а їхня вага становить близько 400 кг. 

Софія Шавранська


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!