На Форумі видавців у Львові книги російських видавництв маркуватимуть

2859 0
ГО «Форум видавців» і Економічний бойкотний рух дійшли згоди щодо продажу виданих у Росії книжок на цьогорічному книжковому ярмарку. Присутність російських видавців визнана небажаною, тому їх на ярмарку не буде. Українські книготорговельні компанії будуть попереджені про недоречність продажу книжок російського походження в сьогоднішніх умовах. Якщо вони все-таки вирішать торгувати, то будуть зобов’язані маркувати книжки.
Фото: day.kiev.ua

Фото: day.kiev.ua

Наліпки для маркування забезпечить ГО «Форум видавців» і слідкуватиме за дотриманням ухвали, йдеться у спільній заяві активістів та організаторів, що є у розпорядженні tvoemisto.tv.

"Рішення про придбання книжок лишається за відвідувачами ярмарку і ми сподіваємося, що вони чинитимуть по совісті і купуватимуть  російські книжки лише у випадку крайньої професійної необхідності. Ми рекомендуватимемо, одночасно з купівлею російської книги, жертвувати кошти для українського війська!, – йдеться у заяві.

Читайте також: Депутати Львова рекомендують маркувати російські товари 

"Ситуація, коли три чверті українського ринку це книжки, імпортовані з Росії, є нездоровою навіть для мирного часу. А зараз, коли залежність від російського імпорту стає небезпечним тягарем для України, ми повинні поєднати зусилля й допомогти українським видавцям.  Ми сподіваємося, що запропоновані заходи сприятимуть, крім послаблення  російської казни та зниження  ідеологічного впливу, оздоровленню і зміцненню українського книжкового ринку", – пояснюють своє рішення ініціатори.

"Я запрошую на 21-ий Форум видавців у Львові. Ми всі сподіваємося, що ситуація буде настільки стабільною, щоб він відбувся. Але і в цьому випадку його проведення буде найскладнішим з усіх попередніх років. Тому я закликаю  прийти і купити українські книжки. Це допоможе українським видавцям і Форумові продовжувати свою діяльність. Одночасно я прошу утриматися від псування російських книжок та агресивності щодо їх продавців. Прошу бути особливо пильними, уникати провокацій і припиняти провокаційні дії, які можуть бути вчиненими з метою дискредитації нашого Форуму і мешканців Львова.  Бути чи не бути українській книжці залежить від того, чи ми купуватимемо і читатимемо більше. Бути чи не бути Україні – залежить від нашої солідарності і самовідданості. Ми переможемо", – каже президент ГО «Форум видавців» Олександра Коваль.

«Ми хочемо, щоб українці зрозуміли: книга – це також товар, – пояснює позицію бойкотувальників координатор спільноти “Економічний бойкот” Олег Радик. -  Зараз, коли російська зброя вбиває українців та руйнує міста на Донбасі, купувати російські товари означає опосередковано фінансувати терористів». Бойкотна ініціатива закликає українців до завершення збройної агресії та окупації Криму утриматись від купівлі будь-яких російських товарів, натомість купувати українське, підтримуючи вітчизняну економіку.

"Думаю, після вчорашньої страшної події всі мали б розуміти, що поповнювати російський бюджет, купуючи вироблені в Росії товари, означає спонсорувати смерть невинних людей. Але соціальна норма, яка дотепер не дозволяла українцям чітко розрізняти російське й не російське, змінюється поступово. Тому я дуже радий, що активісти Економічного бойкотного руху та адміністрація Форуму видавців порозумілися. Відсутність російського бізнесу на ярмарку та чітке маркування продукції тих українських продавців, які надумають продавати книжки з Росії – це мудре рішення. Окрім книжкового ярмарку, ми припильнуємо, щоб видані в Росії книжки були належним чином марковані у львівських книгарнях – деякі з них продають більше російського товару, ніж українського. Ми викликались допомагати Форуму просувати українську книжку. Зважаючи на те, що зараз люди не мають надто багато грошей, щоб тішити книжками себе самих, я думаю про доброчинні акції – можливо, книжки для дітей-сиріт, евакуйованих із Донбасу", – розповів у коментарі tvoemisto.tv активыст Економічного бойкотного руху Отар Довженко. 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!