На горі Пікуй встановлять пам’ятну таблицю про сходження на вершину Івана Франка

1722 0
28 травня минає 105 років із дня смерті письменника.
Фото: Lviv.com

Фото: Lviv.com

На горі Пікуй завтра, 29 травня, відновлять пам’ятну таблицю, яка засвідчує перебування на вершині Івана Франка у 1888 році. Про це повідомили у Львівській ОДА.

Читайте також: У Львові відкрили мурал першому директору Музею Франка

Іван Франко здійснив сходження на вершину у серпні 1888 року. Тоді він з сім’єю відпочивав у свого приятеля в Карлсдорфі, неподалік від Лавочного. Письменник зробив декілька екскурсій до навколишніх місцевостей. Однією з них була мандрівка у село Сможе, яку згодом описав у нарисі «Ярмарок у Сможу».

Про враження письменника від вершини Пікуй можна довідатись з публікації «Верх Пікуя». У статті подано опис шляху та місцевості, якою проходив Іван Франко, здійснюючи сходження на Пікуй.

Читайте також: ТОП-10 вершин Львівщини. Які краєвиди можна побачити

28 травня минає 105 років із дня смерті письменника. Вперше дошку, яка вказувала про перебування Івана Франка на горі у 1888 році, розмістили на вершині у 1990, за ініціативи студентського братства, товариства Лева та клубу українських митців.

Гора Пікуй висотою 1405 м є найвищою вершиною Львівської області.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!