На Коперника запрацював відреставрований фонтан «Криниця з левами». Фото, відео

6199 0
Капітальний ремонт фонтану практично завершено. Сьогодні біля нього встановили відреставровані фігури левів.

На вул. Коперника практично завершено капітальний ремонт фонтану «Криниця з левами», інформує прес-служба ЛМР.

Сьогодні, 31 липня, встановили дві відреставровані скульптури левів та запустили в роботу фонтан. Залишається лише замостити невеличку ділянку тротуару бруківкою, який розкопали для підведення води.

«Фонтан "Криниця з левами" з’явився у Львові в середні ХІХ ст. До нього вода була проведена з джерела. Левів тут встановили значно пізніше, ніж була облаштована сама криниця. З часом вода перестала текти, бо джерела замулились», — розповідає начальниця управління історичного середовища Лілія Онищенко.

Реставрацію криниці розпочало минулого року ПП «Оберіг Груп». Бюджет проекту становив 200 тис. грн. За словами Лілії Онищенко, біля фонтану перемурували підпірну стінку, бо через потрапляння ґрунтових вод вона фактично була зруйнована, а також розчистили криницю. Скульптури левів, які до фонтану перенесли зі старої ратуші, очистили в майстерні від забруднень.

«Леви були в жахливому стані. Над ними було постійно затінене середовища — зверху росли дерева, була постійна волога, тому вони поросли мохом, лишайниками і різними біонаростами. Також деякі елементи левів були замазані міцним цементним розчином, який теж потрібно було видаляти. Щоб їх не пошкодити, ми задіяли професійного спелеолога», — говорить реставратор ПП «Оберіг Груп» Андрій Федоришин.

Фонтан буде працювати тільки у літню пору, а на зиму його закриватимуть.

Нагадаємо, що пробний запуск фонтану відбувся на вихідних, 28 липня.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!