«На кортах»: як пройшли слухання щодо реконструкції Палацу спорту

6264 0
Через громадські слухання мешканці намагались зупинити забудову ґрунтових кортів позаду Палацу спорту у Львові.
фото: остап стахів

фото: остап стахів

У Львові збираються реконструювати Палац спорту на вулиці Мельника. Інвестор – ТзОВ «Спортивно-оздоровчий центр «Україна-Китай», обіцяє оновлений комплекс з басейнами, залами для занять спортом та тенісними кортами на даху. Втім, оновлення спорткомплексу, на думку забудовника, вимагає пожертвувати багаторічними ґрунтовими кортами, розташованими позаду будівлі комплексу. Саме тут займаються діти ДСЮШ «Спартаківець», і, на думку їхніх батьків та місцевої громади, корти повинні бути збереженні за будь-яку ціну.

Громадське слухання щодо збереження тих самих 100-річних кортів викликало чималий резонанс. Лише на сайті міської ради оголошення про нього набрало понад 3,5 тисячі переглядів. Додамо, що інше не менш дражливе питання для львів’ян – будівництво сміттєпереробного заводу – зацікавило ледве тисячу осіб.  

На самі громадські слухання, які відбулись у п’ятницю, 13 липня, за офіційними даними, прийшли 153 особи. Хоча насправді присутніх було куди більше. Серед усіх учасників варто відзначити завсідників міських громадських слухань – керманича Національного корпусу Львівщини Святослава Сірого, а також громадських активістів Наталію Шелестак та Назара Бея. Також були й депутати ЛМР Ігор Зінкевич та Сергій Івах і начальник управління молоді та спорту Антон Нікулін.

Читайте також: У Львові на Замарстинові відкриють новий спорткомплекс із паркінгом та басейном. Візуалізація

Серед присутніх можна було легко ідентифікувати, хто і по яку сторону барикад є. Прихильниками забудови кортів виявились молоді юнаки спортивної статури. Частина з цих прийшли як представники партії «Національний корпус» та громадського об’єднання «Розвиток громади», а також різноманітних волонтерсько-ветеранських організацій.

Уже перші голосування за обрання лічильної комісії, секретаря та голови показали справжній розподіл сил. Через те, що ініціаторами слухань були мешканці Єфремова – вулиці поблизу спорткомплексу, саме вони висунули свої кандидатури на ці посади, які потрібно було затвердити голосуванням.

Читайте також: У Львові затвердили будівництво спорткомплексу на Сихові. Візуалізація

Вочевидь, такий склад комісії не влаштовував прихильників реконструкцій, які скориставшись чисельною превагою завалили голосування. Пізніше компромісу таки досягнули: склад комісії узгодили з представниками обох сторін. Головуючим громадських слухань обрали депутата Сергія Іваха.

Одразу після цих голосувань із зали вийшла частина мешканців, які виступали за збереження кортів. На виході вдалось поспілкуватись з одним із них, який коротко та розчаровано сказав: «А який сенс тут сидіти далі?».

Читайте також: У Львові зведуть сучасні закриті корти та реконструюють Палац спорту «Україна». Візуалізація

Виступи противників та прихильників забудови кортів зайняли достатньо багато часу, чим втомили не лише журналістів, а й самих учасників слухань. Незважаючи на те, що публічної демагогії вистачало з обох боків, аргументи кожних зводились до наступного:

  1. Противники забудови вважають, що ґрунтові корти мають бути збережені як такі, що спричиняють менше травматизму для тенісистів, а їхній 100-річний вік лише додає їм цінності. Крім того, аргументом для їхнього збереження вважають велику кількість майстрів спорту, які у свій час грали були вихованцями ґрунтових кортів. При цьому вони не проти реконструкції самої будівлі спорткомплексу.
  2. Прихильники забудови вважають, що Львову не вистачає закритих тенісних кортів, де можна було б займатись у холодну пору року. Батьки дітей, які займаються в ДСЮШ «Спартаківець», кажуть, що не хочуть двічі платити за одну послугу – на слуханнях з’ясувалось, що місто щороку виділяє більше мільйона гривень на утримування школи.

Завершивши публічну дискусію, Сергій Івах виставив на голосування дві пропозиції:

  • Про заборону реконструкції на ґрунтових тенісних кортах по вулиці Мельника, 18.
  • Про створення ініціативної групи для діалогу між забудовником, мешканцями і тренерським колективом.

Першу пропозицію завалили своєю більшістю прихильники забудови. Другу пропозицію навіть не намагались голосувати: молодики, окрилені успіхом першого голосування, пішли із зали, де проводилися слухання, а противники забудови, зневірившись у своїх можливостях, прослідували за ними. Після цього громадські слухання оголосили закритими, оскільки продовжувати їх без кворуму сенсу не було.

Читайте також: У центрі Львова планують збудувати багаторівневий паркінг

Проте у цій історії рано ставити крапку. Мешканці прилеглих до кортів вулиць заявили, що всіляко перешкоджатимуть заїзду будівельної техніки на територію ґрунтових кортів, де, до слова, планують розмістити підземний паркінг на 70 автівок.

Нагадаємо, що 30 березня виконавчий комітет ЛМР видав ТзОВ «Палац спорту Україна» містобудівні умови та обмеження на реконструкцію Палацу ігрових видів спорту «Україна».

За даними Youcontrol власником ТзОВ «Палац спорту Україна» є інша юридична особа – ТзОВ «Спортивно-оздоровчий центр «Україна-Китай», власником якої є Тарас Ящишен. Він же значиться як засновник в групі компаній Avalon, яка веде активну будівельну діяльність у Львові. Додамо, що одним з співвласників компанії Avalon є депутат Львівської міськради, львівський бізнесмен Григорій Козловський.

Назар Притула


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!