На Київщині є 425 спеціальних сховищ на випадок ядерного удару, – ОВА

980 0
Їх планують обладнати радіоприймачами до 15 листопада.
Фото умовне

Фото умовне

У Київській області є 425 спеціальних сховищ для населення на випадок ядерної загрози. Їх планують обладнати радіоприймачами до 15 листопада. 

Джерело: голова обласної військової адміністрації Олексій Кулеба, hromadske

«Останні 8 місяців нас навчили, що може відбутися все, що завгодно. Як посадовець, я готуюся до найгіршого сценарію, але сподіваюся, що все буде нормально», – зазначив він.

Читайте також: Школи Київської області працюватимуть онлайн через загрозу обстрілів

Каже, що питання ядерної безпеки, на жаль, не порушувалося останні 30 років. Але протягом останніх 5 місяців усе змінилося. Тож Кулеба наголошує, що вимагає від людей, з якими працює, не підходити до цього формально.

425 спеціальних сховищ розташовані під землею, мають два входи та виходи, вентиляцію. Загалом в області приблизно тисяча укриттів.

«Найпростіше – цокольний поверх. Там вікна виходять на вулицю, але наполовину. Вони не підходять для захисту від радіаційної загрози», – наголосив він.

У разі ядерної атаки, каже Кулеба, насамперед людина має перейти до укриття. Другий крок – треба мати звʼязок, аби дізнатися, що робити далі. Однак якщо станеться ядерний удар, то, найімовірніше, зв’язку не буде.

«Єдине, що працюватиме, це радіо. Тому скрізь мають бути обладнані портативні радіоприймачі з батарейками, щоб можна було приймати сигнал. Тому що інформація – це буде найголовніше», – зауважив він.

Кулеба каже, що ці 425 об’єктів ще не обладнані радіоприймачами, однак влада хоче терміново це зробити. Завершити планують до 15 листопада.

Читайте також: ЗСУ за три хвилини збили два ударні вертольоти росіян на півдні

Нагадаємо, школи на Київщині 1 та 2 листопада працюватимуть у режимі офлайн з безпекових причин. Заклади дошкільної освіти до 2 листопада працюватимуть у режимі чергових груп.

Софіко Векуа

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!