Київ

На Київщині оголосили природно-заповідним фондом 13 нових територій. Які саме

843 0
Ці території є цінними природними ділянками, на яких виявлено різноманітні види рослин та тварин, що занесені до Червоної книги України.
Казковий яр. Фото: Facebook/Єгор Шуміхін

Казковий яр. Фото: Facebook/Єгор Шуміхін

Київська обласна рада підтримала подання Київської ОВА та прийняла відповідні рішення щодо створення (оголошення) на Київщині 13 нових територій та об’єктів природно-заповідного фонду України. Орієнтовна площа — майже 527,2 га. Про це повідомили в Департаменті екології та природних ресурсів КОДА.

Мова йде про наступні об’єкти:

  • ботанічні пам’ятки природи «Богуславський», «Лісова балка», «Гута» в Білоцерківському районі, «Біла балка», «Бондарів ліс» в Обухівському районі та «Пісківський дуб» у Бучанському районі; 
  • ландшафтні заказники «Синявський», «Чарівні луки» в Білоцерківському районі та «Казковий яр» в Обухівському районі;
  • заповідне урочище «Лісова казка» в Бучанському районі;
  • парк-пам’ятка садово-паркового мистецтва «Лебедівський» в Бучанському районі;
  • парки-пам’ятки садово-паркового мистецтва «Парк ім. Т. Шевченка» та «Парк Перемоги» в Фастівському районі.

 

Створені об’єкти мають особливий режим, що визначається сукупністю науково-обґрунтованих екологічних вимог, норм і правил. Вони визначають правовий статус призначення цих територій та об’єктів, характер допустимої діяльності в них, порядок охорони, використання та відтворення їхніх природних комплексів.

Ці території є цінними природними ділянками, на яких виявлено різноманітні види рослин та тварин, що занесені до Червоної книги України. Включення до природно-заповідного фонду дозволить зберегти їхні природні, естетичні, виховні, наукові та рекреаційні цінності.

Крім того, рішенням Київська обласна рада підтримала розширення на 6,3 га території ботанічної пам’ятки природи «Сухоліський» в Білоцерківському районі для збереження рослини, яка занесена до Червоної книги України, а саме: рябчика шахового.

Як зазначили у департаменті, створення на Київщині нових об’єктів природно-заповідного фонду України є спільним рішенням лісокористувачів, місцевої влади, науковців і Департаменту екології та природних ресурсів КОВА.

Нагадаємо, 21 березня, Київська обласна рада прийняла рішення про створення заказника «Казковий яр» в Обухівському районі на площі 169 гектари. Раніше також повідомлялося, що на Київщині створять ландшафтний заказник «Ріка-Герой Ірпінь».

Станіслав Нестеренко


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!