На Київщині завершили першу фазу радіаційного обстеження деокупованих територій

704 0
Обстежили квартири, приватні будинки, понад 330 км доріг та вулиць тощо.
Фото: Державний науково-технічний центр з ядерної та радіаційної безпеки

Фото: Державний науково-технічний центр з ядерної та радіаційної безпеки

У Київській області завершили першу фазу радіаційного обстеження деокупованих територій. Про це повідомляє Державний науково-технічний центр з ядерної та радіаційної безпеки. 

«Обстеження виконувалося з метою виявлення радіоактивно забруднених об’єктів, калібрувальних джерел та інших радіоактивних матеріалів, які могли бути вивезені із території зони відчуження і зони безумовного (обов’язкового) відселення солдатами російської армії під час окупації, а також для виявлення радіоактивного забруднення, яке могло бути винесене окупантами за межі ЗВіЗБ(О)В у результаті порушення режиму радіаційної безпеки», − пояснюють там. 

Фахівці здійснили обстеження на території Бучі (північна частина міста), Ворзеля, селища Гостомель (ЖК Покровський) та сіл Озера і Мощун, а також Іванківської ОТГ (селищ Іванкова, Бабинці, сіл Рудня-Шпилівська, Шпилі, Білий Берег, Розважнів, Станишівка, Сукачі).

Маршрут радіаційного обстеження враховував інформацію щодо місць, де може бути виявлене радіоактивне забруднення, отриману від місцевих мешканців.

Читайте також: На Подолі в Києві відкрили Консультаційний центр для переселенців

За результатами обстеження не виявиил радіоактивного забруднення об’єктів, приміщень та ділянок, яке могло бути пов’язане з діяльністю окупантів. На обстежених територіях не зафіксовано підвищення амбієнтного еквівалента дози гамма-випромінювання (ПЕД). Значення ПЕД, виміряні під час автомобільної гамма-зйомки та вручну, становили до 0,22 мкЗв/год, що відповідає природним фоновим значенням, характерним для даної місцевості.

Додамо, що загалом під час вимірювань в межах першої фази проєкту було обстежено: 64 квартири; 105 приватних садиб та прибудинкових територій; понад 330 км доріг і вулиць; 20 парків й скверів, понад 400 предметів побуту; предметів військового призначення.

Нагадаємо, усі населені пункти Київщини обстежили на наявність вибухонебезпечних предметів. Йдеться про 270 міст, сіл та селищ.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!