У Львові 17-річний хлопець захворів на правець

12185 0
Це перший випадок правця на Львівщині у 2020 році.
фото: соцмережі

фото: соцмережі

У Львові  17-річний хлопець захворів на правець. Про це Tvoemisto.tv повідомила директорка Львівської обласної дитячої лікарні «Охматдит» Олександра Бурда.

За її словами, хлопець на вихідних травмував стегно, коли перелазив через паркан. За календарем він має всі щеплення, включно з правцем.

Спершу він почав скаржитись на дискомфорт у горлі, потім з’явилось «пощіпування» м’язів пораненої ноги. Наразі його стан стабільний. У лікарні йому дали дозу імуноглобуліну проти правця, але цієї дози не достатньо.

Втім Олександра Бурда каже, що ані на Львівщині, ані в інших областях імуноглобуліну немає, тож до пошуків ліків залучили департамент охорони здоров’я ЛОДА та МОЗ.

У лікарні сподіваються, що хвороба протікатиме без ускладнень, оскільки хлопець має щеплення, а імуноглобулін удасться знайти закордоном.

Додамо, що це перший випадок правця на Львівщині у 2020 році. Перший за останні 10 років випадок правцю в дорослих на Львівщині виявили у 2018 році.

Довідка 

Правець – це гостре інфекційне захворювання, що вражає нервову систему і проявляється сильними судомами. Від ускладнень, за даними МОЗ, помирає 50% пацієнтів. 

Інфікуватися правцем можна при потраплянні бруду в рану або поріз, внаслідок укусів тварин чи травмування гострими предметами, уламками деревини. Від людини до людини це захворювання не передається.

Захиститись від правця можна лише завдяки вакцинації. Дітям необхідно отримати щеплення у віці 2, 4, 6 і 18 місяців. У віці 6 і 16 років необхідна ревакцинація. Дорослим потрібно поновлювати щеплення від правця кожні 10 років.

Вікторія Ейсмунт


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!