На Львівщині 35 людей захворіли через укуси кліщів. Як вберегтися

5230 0
У лісах кліщі у великій кількості концентруються на лісових стежках, на узбіччях яких росте трава.
Фото: Українська правда

Фото: Українська правда

Від початку року на Львівщині зафіксували 35 випадків хвороби Лайма, зокрема у двох дітей віком 10-14 років. Про це повідомила головна епідеміологиня області Наталя Тімко.

Читайте також: Як захиститися від кліщів та чим вони небезпечні. Поради експертки

Хвороба Лайма –  це небезпечне захворювання, при якому в першу чергу уражаються серце, нервова система та опорно-рухового апарату. Якщо вчасно не пройти курс лікування, то хвороба Лайма може призвести до інвалідизації і навіть смерті.

Перед тим, як вкусити, кліщ може 1-2 години перебувати на тілі. 

«Повернувшись додому, слід відразу зняти одяг, білизну, варто все випрати та випрасувати. Не можна залишати цей одяг біля ліжка чи спати у ньому. Витрушування одягу не рятує від кліщів», –  наголосила Наталя Тімко.

Читайте також: Де у Львові найчастіше інфікувалися хворобою Лайма

Як вберегтися від кліщів:

- Щоб було легше помітити кліщів, збираючись на відпочинок, потрібно одягатися у світлий однотонний одяг з довгими рукавами, який щільно прилягає до тіла. На голову потрібно одягати хустинку, кепку, капелюх.

- Обираючи місце, де плануєте відпочивати, стежте, щоб поблизу не було високої трави, щоб місце не було захаращене і добре освітлювалося сонцем. Якщо виїжджаєте на природу з ночівлею, звільніть місце для привалу від сухої трави, гілок, хмизу. Час від часу оглядайте себе та осіб, що з вами, обов’язково вдома ще раз повторіть процедуру. Особливо ретельно потрібно обстежувати ділянки тіла, покриті волоссям.

- Якщо ви брали зі собою на відпочинок домашнього улюбленця, то його теж слід оглянути перед тим, як впустити в помешкання.

- Можна використовувати засоби, що відлякують кліщів – репеленти. Але їх слід наносити відповідно до інструкції.

- Щоб витягнути кліща слід звернутись до лікаря-хірурга або травматолога в поліклініку або травмпункт. В подальшому – до лікаря-інфекціоніста, щоб вирішити питання профілактичного лікування. 

 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!