На Львівщині археологи знайшли житло слов’ян XI сторіччя

1841 0
Серед знайдених предметів є фрагменти керамічного посуду різного часу, вироби з кісток, каменю та металів.
Фото: Історико-культурний заповідник «Давній Пліснеськ»

Фото: Історико-культурний заповідник «Давній Пліснеськ»

На Львівщині археологи знайшли слов’янське житло XI сторіччя. Під час розкопок працівники історико-культурного заповідника «Давній Пліснеськ» цьогоріч виявили понад 600 експонатів. Про це повідомили у департаменті архітектури та містобудування Львівської обласної державної адміністрації.

Серед знайдених предметів є фрагменти керамічного посуду різного часу, вироби з кісток, каменю та металів.

«На території заповідника ми дослідили 11 нерухомих об’єктів: 7 з них – це житлово-господарської забудови, ще 4 – об’єкти мілітарного призначення. Загалом вдалося виявити 302 музейні предмети. Також спільно з «Рятівною археологічною службою» ми досліджували територію Підгорецького монастиря. Тут вивчали 7 нерухомих об’єктів серед яких господарські ями, житла XI ст. і рештки двох кам’яних фундаментних кладок. У процесі досліджень ми віднайшли ще 310 музейних експонатів», – розповів директор заповідника Володимир Шелеп.

Читайте також: У Винниках знайшли фрагмент укріплення, збудованого 3,5 тисячі років до нашої ери

Загальна площа археологічних досліджень становить 400 м2. Крім досліджень, вчені проводили також й археологічні розвідки, суть яких полягає у виявленні місцезнаходжень стародавніх історичних пам'яток та їхній науковій реєстрації.

Цьогоріч такі розвідки працівники заповідника провели у семи населених пунктах та на чотирьох городищах – відкрити пам’ятку археології вдалося у с. Боратин.

Читайте також: Археологи виявили давнє житло Слов’янського часу і господарські споруди під час розкопок біля Львова

Нагадаємо, минулого року на території історико-культурного заповідника «Давній Пліснеськ», що у селі Підгірцях, відтворили житло Х століття, керуючись археологічними дослідженнями.

 

Антоніна Костик

____________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми – про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!