На Львівщині бізнес просять перейти на роботу в нічний час, де це можливо

4372 0
Перехід на роботу в нічний час дозволить проходити добове споживання електроенергії більш рівномірно.
Умовне фото

Умовне фото

На Львівщині зараз вживають заходів, щоб зберегти життєздатність енергетичної системи та збалансувати її. Бізнес в області закликають перейти на роботу в нічний час, де це можливо. 

Джерело: Львівська ОВА

За словами першого заступника очільника Львівської ОВА Андрія Годика, перехід на роботу в нічний час дозволить проходити добове споживання електроенергії більш рівномірно, створювати менше аварійних ситуацій, а також ймовірніше, що підприємства, які сьогодні недоотримують необхідну потужність, зможуть отримати її у межах нічного часу.

«Найближчі дні покажуть, наскільки ми можемо обійтися без екстрених і крайніх заходів в частині реагування на збалансування енергетичної системи. Я розумію, що є частина суб’єктів господарювання, які ще з 10 жовтня і до сьогодні з технічних причин не отримали повну необхідну потужність. Але, щоб уникнути застосування операторами енергосистеми аварійних вимкнень, нам потрібно напрацювати алгоритм, щоб у ті пікові години доби і по максимуму, де це можливо, перевести споживання на нічний час», – зазначив він.

Читайте також: Як львів'яни економлять електроенергію. Поради і правила

Відповідно до рішення засідання Ради оборони Львівщини, на території області заборонили використання всіх видів зовнішнього освітлення, крім освітлення вулично-дорожньої мережі та об’єктів критичної інфраструктури – на час дії комендантської години. А також – освітлення зовнішньої реклами, розміщеної на фасадах будинків та споруд, спеціальних конструкцій, після завершення робочого часу суб’єктів господарювання – незалежно від організаційно-правової форми. 

«Найбільша проблема і всі це прекрасно розуміють – пікові навантаження, коли найбільш енергоємні споживачі функціонують в межах пікових годин і навіть з 7 до 23, і коли в межах робочих годин у зв’язку з похолоданням включають обігрівачі. Для зменшення цих піків вирівнювання споживання протягом доби будемо просити спільно з нами, в комунікації з обленерго, розглядати варіанти переходу на роботу, де це можливо, в нічний час», – зазначив перший заступник голови Львівської ОВА.

Читайте також: На Заході України спожили більше електроенергії попри заклики економити

Він також пояснив бізнесу, як відбуваються заходи в частині обмеження електропостачання, якщо є така необхідність.

«Оператор, бачачи баланс, а саме генерацію і планове споживання, дає відповідні доручення на підрозділи «Укренерго» з доведеним обсягом на область. Відповідно до цього, проводять заходи в частині обмеження електропостачання. У випадку, якщо цих кроків буде недостатньо, оператори ухвалюють рішення в частині аварійного вимкнення на певний період часу певного кола абонементів», – додав він. 

Читайте також: «Львівобленерго» відключатиме світло для промисловості. Що з побутовими споживачами

Також бізнесу пояснили механізм переходу на погодинний облік використання електроенергії.

Як розповів представник «Укренерго», ситуація з електропостачанням в області контрольована, проте об’єм, який сьогодні може надати оператор системи споживачам, не є достатнім. Проте необхідну величину електроенергії можуть без проблем надати з 23 до 7 години.

Нагадаємо, що через російські атаки на українську енергетичну інфраструктуру 20 жовтня, по всій Україні ввели обмеження постачання електроенергії. В НЕК «Укренерго» зазначили, що де саме та в який час, можна дізнатися на сайтах операторів розподільчих мереж (обленерго). Відключення будуть почергові, тривалість черги також визначає обленерго, але не більше 4 годин. 

Нещодавно президент Володимир Зеленський провів стратегічну нараду щодо питань безпеки на об‘єктах енергопостачання, в ході якої обговорили заходи для ліквідації наслідків у разі виведення з ладу енергосистеми України. Президент поставив завдання оперативно створити мобільні пункти живлення для критичної інфраструктури міст, селищ і сіл. В «Укренерго» повідомили, що не застосовували примусових відключень електроенергії, оскільки в частині регіонів вдалося суттєво знизити споживання електрики. Однак, якщо у Києві та центральних областях зафіксували економію, то на заході та півдні країни, навпаки, використання електроенергії зросло.

Раніше очільник Львівської ОВА Максим Козицький закликав мешканців області зменшити споживання електроенергії та користування електроприладами у певні години, щоб у роботі електромереж не виникало перебоїв та не довелося робити примусові відключення.

Антоніна Костик

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!