На Львівщині гине риба через забруднення каналу. Фермер каже, що винен забудовник

3809 0
Забруднення води місцевий фермер фіксує ще з початку 2010-х років.
Фото: Державна екологічна інспекція

Фото: Державна екологічна інспекція

У селі Старий Яричів Львівського району виявили забруднення меліоративного каналу М-22 біля водойми фермерського господарства «Озеро» та зафіксували загибель риби. Державна екологічна інспекція встановлює причину щодо можливого порушення вимог природоохоронного законодавства.

Так, під час проведення візуального обстеження в меліоративному каналі інспектори виявили піноутворення орієнтовними розмірами 3,5м х 2,5м х 1,5м, а на вході каналу в водойму зафіксовано загибель риби. Наразі джерело забруднення не встановили. Спеціалісти відділу інструментально-лабораторного контролю Держекоінспекції відібрали проби води для проведення лабораторних досліджень.

Читайте також: Полтва, можливо, найбрудніша в Україні. Що у нас з річками та чому це важливо для вступу в ЄС

Про забруднення меліоративного каналу та загибель риби інспекцію повідомив власник ФГ «Озеро» Тарас Лисик. У коментарі Tvoemisto.tv чоловік повідомив, що проблеми почалися ще на початку 2010-х, коли на території поблизу водойм почали будувати котеджне містечко «Сонячна поляна» у селі Запитів.

Справа в тому, що під час будівництва належним чином не організували інженерні комунікації та очисні споруди, через що каналізаційні стоки з котеджів виходять у меліоративний канал річки, і відповідно, забруднюють озеро, в якому не виживає навіть найвитриваліша риба – карась, пояснює фермер. Тепер, коли поселення тільки збільшуюються, критичнішою стає і ситуація з водою.

«Винуватцем є забудовник Микола Савчин, який здав об’єкти (котеджні містечка) без очисних споруд. За ті роки грунти, гумус в цьому каналі далі натягує токсини. Природа вже не справляється з тим і постійно сигналізує у вигляді загиблих карасів.

Зі свого боку, щоб перестрахуватися щодо стану води в річці, я запускаю 10 кг карасів, дивлюся, якщо вони стають очманілі, їх приганяє до решітки, тобто у них вже немає імунітету, щоб боротися, тоді це критичні межі наявності токсинів в річці. У такому разі я використовую обхідний канал, але це грунтові води, які йдуть у криниці, у теплу пору діти плюскаються і ловлять рибу, худоба напувається, птиця, також дика міграція, які звикла, що там має бути вода, міграційні маршрути», – каже Тарас Лисик.

Фермер каже, що за цей час не раз звертався до місцевої влади, поліції, екоінспекції. Критичною ситуація стала торік влітку, канал з меліоративного перетворився на каналізаційний, і після опадів все розмивається і відносить в сторону озер. Щоб вберегти своє господарство, чоловік поселився там, і чи не щодня по декілька разів перевіряє, що відбувається у воді. Каже, вже розрізняє візуально та на запах, а найкращим біологічним маркером є риба. Як тільки вона зупиняється на вхідній решітці, фермер перекриває все і впускає її в обхідний канал.

Читайте також: Восени на Піскових озерах розчистять водойму і влаштують дно

Зі слів Тараса Лисика, щоразу його звернення не посувалися далі, ніж виїзд комісії та фіксація ситуації. Додає, як ще торік представник Держпродспоживслужби під час візиту на місце забруднення попередньо припустив, що імовірна причина загибелі риби – отруєння. Кілька днів тому Тарас Лисик навідався у котеджні містечка, там його запевнили, що всі відходи вивозять. Тепер чоловік вкотре очікує на результати аналізів Держекоінспекції, аби мати можливість документально довести причину забруднення води та вимирання риби у водоймі.

Зазначимо, що за даними аналітичної системи YouControl, Микола Савчин є засновником та кінцевим бенефіціаром низки компаній, зокрема «Трембіта НР», «Наша єдність», ТФ «Трембіта», «Євробудзахід», «Континент-Т», БК «Лемберг», ОЖБК «Думна», «Новий Запитів», «Титан ВМ» та ще багато інших.

Tvoemisto.tv намагалося зв’язатися із забудовником Миколою Савчиним, однак поки не вдалося отримати коментаря. 

Юлія Осим

______________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми - про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста– дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!