На Львівщині стрімко зростає кількість хворих. Циркулює три різновиди Омікрону

16817 0
Зараз захворюваність спостерігається по всій території області, водночас найбільша кількість випадків хвороби саме у Львівському районі.
ФОТО: PROZDOROVIA.IN.UA

ФОТО: PROZDOROVIA.IN.UA

На Львівщині збільшилась кількість хворих на Covid-19 на 43% в порівнянні з попереднім тижнем. Упродовж минулого тижня в області провели 4 861 досліджень на Covid-19, з них 772 – позитивні. Тиждень напередодні кількість хворих становила 537 осіб. Зареєстровано 3 летальні випадки.

Як повідомила у коментарі Tvoemisto.tv головна епідеміологиня Львівщини Наталія Іванченко, в області циркулює штам коронавірусу Омікрон трьох різновидів. Але той, якого найбільше бояться, – XBB.1.5, не зареєстрований. За її словами, зараз захворюваність спостерігається по всій території Львівщини, водночас найбільша кількість випадків хвороби саме у Львівському районі.

«Для того, щоб стабілізувати ситуацію, людям потрібно вакцинуватися. Першу бустерну дозу можна отримати не раніше, ніж через п'ять місяців від завершення вакцинального комплексу. Пізніше обмежень немає, будь-коли.  Відповідно другу бустерну дозу можна отримати після першої не раніше, ніж через чотири місяці», – каже вона.

Читайте також: Бустерна доза. Навіщо, кому потрібна, як отримати і чим відрізняється від додаткової

На Львівщині є всі вакцини: CoronaVac, Pfizer, Comirnaty та Janssen, а також для дітей віком від 5 років Comirnaty. За тиждень в середньому вакцинується близько тисячі людей, а загалом першою дозою на Львівщині щепилося 1 мільйон 92 тисячі людей, другою – 1 мільйон 32 тисячі. Першу бустерну отримали 188 631 особа, а другу бустерну – 12 948 мешканців Львівщини. 

Важливо, додає епідеміологиня, щоб люди, які мають ознаки гострих респіраторних захворювань, залишалися вдома, не виходили на роботу та не розповсюджували вірус. Натомість потрібно зверталися до сімейного лікаря та діяти згідно з його настановами. 

Нагадаємо, у січні цього року вУкраїні зафіксували перший випадок зараження новим підвидом штаму коронавірусу «Omicron» XBB.1.5, або «Кракен». У МОЗ нагадали, що за даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, «Кракен» не має специфічних мутацій, які б могли робити його небезпечнішим за інші субваріанти. Проте порівняно з попередніми штамами, він найбільш ефективно ухиляється від імунної відповіді людини та здатний викликати серйозні захворювання у людей похилого віку та людей з ослабленим імунітетом.

Наталія Вареник

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!