На Львівщині на ботулізм захворіла 19-річна дівчина

2517 0
Це вже другий випадок в області цього року.
Фото: ТСН

Фото: ТСН

У Пустомитівській центральній районній лікарні у важкому стані перебуває 19-річна дівчина, яка заразилась ботулізмом після споживання в’яленої риби. Про це на своїй фейсбук-сторінці повідомляє головна епідеміологиня Львівщини Наталія Тімко.

«Захворіла 19-річна дівчина, яка споживала в’ялену рибу. На наступний день після ласування виникла сухість в ротоглотці, порушення зору, далі – порушення ковтання і дихання. Зараз її рятують у Пустомитівській ЦРЛ. Введено антитоксин протиботулінічний гептавалентний. Стан важкий», – говорить Наталія Тімко.

Додамо, що раніше на Львівщині на ботулізм після споживання консерв із курки захворіли чоловік і жінка.

Довідка:

Ботулізм – це інфекційне захворювання, від якого передусім страждає нервова система. Збудник ботулізму – мікроб (паличка ботулізму) – при відсутності кисню та сприятливій температурі виділяє сильнодіючий токсин. За сприятливих умов паличка ботулізму переходить в спорову форму, що широко розповсюджена в навколишньому середовищі людини та є в ґрунті, на фруктах, овочах та грибах, в водоймищах, в кишковому тракті деяких тварин та риб.

Зовнішньо доброякісні продукти становляться причиною ботулізму, якщо в них потрапляє збудник. Цьому сприяє слабка термічна обробка або погане просушування, недостатня концентрація солі, цукру, кислот та інших консервантів, створення анаеробних (безкисневих) умов та довгого зберігання в теплі.

Основною причиною захворювання є продукти домашнього приготування – овочеві, грибні, м’ясні, рибні консерви, сирокопчені окости, солена, в’ялена та копчена риба. Потрапляння збудника в продукти можливе на різних етапах виготовлення, через невиконання низки гігієнічних вимог.

Як правило, клінічні прояви захворювання починаються через 36 годин. Першими симптомами є загальна слабкість, головний біль, відчуття «туману» або «сітки» перед очима, подвоєння в очах. Потім наступає параліч м’язів язика, гортані, що може призвести до смерті. Температура тіла може бути нормальною або навіть зниженою.

За перших проявів захворювання слід негайно викликати лікаря.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!