На Львівщині руйнується фортеця-пам'ятка архітектури. Фото

2126 0
У Бродах руйнується фортеця. Нещодавно стався обвал стіни, проте вже незабаром ситуація може повторитись.
Фото: IA ZIK

Фото: IA ZIK

У Бродах на Львівщині в одному із казематів стародавньої фортеці обвалилася стіна – сталося два обвали запобіжного підпорного муру, до якого прилягає базарна площа. Цього разу обійшлося без жертв, повідомляє ІА «Zik».

Як зазначив директор Бродівського історико-краєзнавчого музею Василь Стрільчук, загроза подальших обвалів є очевидною і все це вимагає негайних дій. Крім того, декілька свіжих обвалів помітно і всередині замкового подвір’я, де бігає багато дітей – учнів Бродівської школи №3, 5-7 класи якої навчаються у приміщенні замкового палацу.

Читайте також: На Львівщині руйнується унікальний храм. Аерозйомка

За словами Василя Стрільчука, місцеві активісти і краєзнавці неодноразово піднімали питання збереження замку. І в певний момент була надія, що справа зрушилася з місця. У період 2007-2009 років для консервації замкових казематів були виділені чималі кошти, розпочалися ремонтні роботи. Але нефахові дії виконавців робіт призвели до повного руйнування східної куртини замку: було повністю зруйновано земляний насип, розібрано підпірні стіни радянського часу, пробито, нібито з метою вентиляції, аркові склепіння казематів XVII ст.

Роботи виконувалися у зимову пору і вже з настанням весни впала новозбудована підпірна стіна, яку в швидкому темпі знову абияк відновили. Під час опадів почалося затікання стін казематів, їхнє поступове інтенсивне руйнування. Неодноразові звернення активістів, представників самоврядування до балансоутримувачів і контролюючих органів не дали жодного результату. Замок і надалі інтенсивно руйнується.

Читайте також: Концесія замку в Підгірцях: шанс на порятунок чи загроза?

«На превеликий жаль, місцева громада і влада не приділяє належної уваги об’єкту, оскільки пам’ятка знаходиться (чи мала б знаходитись?) на балансі відділу охорони історичних пам’яток управління містобудування та архітектури ЛОДА», – наголосив Василь Стрільчук.

Опублікував Ярослав Сиваківський


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!