На Львівщині офіційно підтвердили ще 18 випадків штаму «Омікрон»

2278 0
Загалом уже підтверджено 35 випадків захворювання на цей штам.
Фото: Ігор Берник

Фото: Ігор Берник

Серед мешканців Львівщини підтверджено уже 35 випадків Covid-19, викликаних штамом «Омікрон», з них 18 – це ті, які отримали з референс-лабораторії минулого тижня, повідомляє керівниця Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ Наталія Тімко-Іванченко.

Львівський обласний центр секвенування на штами коронавірусу не проводить. Зразки скеровують у референс-лабораторію Центру громадського здоров’я.

Читайте також: За півтора місяця «Омікрон» може витіснити штам «Дельта»

Як повідомили у Львівському обласному центрі контролю та профілактики хвороб МОЗ України у відповідь на інформаційний запит Тvoemisto.tv, кількість зразків, яку скеровують на секвенування, визначає референс-лабораторія ЦГЗ МОЗ України.

«Вибірка проводиться ДУ «Львівський ОЦКПХ МОЗ», згідно з одномоментним щоденним дослідженням», – йдеться у повідомленні.

Як пояснила у коментарі Tvoemisto.tv заступниця гендиректора Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Марія Озірковська, кількість і час подачі та скерування зразків на секвенування планує Центр громадського здоров’я.

«Нам скеровують лист, в якому йдеться, що у конкретний час ми повинні надіслати конкретну кількість взірців. Тобто у Центрі громадського здоров’я самі обирають регіони та кількість людей (зразків), які потрібно надіслати і це не наша прерогатива. Секвенування – тривале і дороге дослідження, яке проводиться на рівні країни», – каже вона.

За її словами, в один місяць це може бути одна кількість надісланих зразків, на наступний – інша. Усе залежить від епідситуації і навантаження.

Додамо, що у січні цього року Львівщина відправила 37 зразків, з них у 17 підтвердили штам «Омікрон» та у 17 – штам «Дельта». Результати наступних 20 взірців РНК коронавірусу мешканців Львівщини, за словами Наталії Іванченко-Тімко, показали у 18 випадках штам «Омікрон» і у 2 – «Дельта».

Читайте також: Омікрон: більш заразний, менш смертельний

Нагадаємо, що львівські медики спад захворюваності на коронавірусну хворобу прогнозують на кінець лютого. За словами завідувачки пульмоногічного відділення Центру легеневого здоров’я у Львові Надії Рудницької, коронавірус перейде в сезонне захворювання. Уже зараз штам Covid-19, який домінує («Омікрон») нагадує грип, що також є сезонною хворобою. Якою є ситуація з захворюваністю на коронавірус у Львові, який штам домінує в регіоні та коли очікувати піку чи кінця захворюваності, можна дізнатимся в експрес-інтерв'ю за посиланням.

Ольга Шведа


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!