На Львівщині перепоховали останки воїнів УПА

2551 0
З місця масового поховання ексгумували рештки 1 жіночого та 15 чоловічих тіл.
Фото: Ірина Гримак у Фейсбук

Фото: Ірина Гримак у Фейсбук

На Львівщині у селі Соколівка Золочівського району перепоховали рештки 16 воїнів Української Повстанської Армії, які загинули у молодому віці. Про це повідомили у пресслужбі Львівської ОДА. 

Читайте також: «Не-святий-святий». Історія мученика Омеляна Ковча

«Ми сьогодні зібралися у селі Соколівка Буської громади Золочівського району, щоб відновити справедливість, віддати належну шану та за християнською традицією поховати останки 16 жертв комуністичного терору», – зазначила голова ЛОДА Ірина Гримак. 

Рештки тіл знайшли фахівці «Меморіально-пошукового центру «Доля». Вони припускають, що тіла загиблих воїнів УПА забрали з поля бою і хаотично скинули до ями. Причина їхньої смерті – вогнепальні рани, отримані в бою, а також численні травми від ударів.

«Можна зробити висновок, що удари завдавали у голову й обличчя тупим предметом або прикладом гвинтівки. Як правило, таким чином поводилися загони НКВС із затриманими або пораненими воїнами», – каже керівник пошукового центру Святослав Шеремета. 

Додамо, що перепоховання і вшанування пам’яті борців за волю України символічно відбувається саме у дні відзначення 79-ї річниці створення Української повстанської армії. Чин похорону відбувся у місцевому храмі. 

Читайте також: «Ми знаходимо їхні рештки на смітниках». Чому на Львівщині зупинились перепоховання вояків

Нагадаємо, що у Львові та Україні загалом дуже багато останків українських воїнів залишаються неналежно поховані. Їхні могили розкрадають мародери, а держава не виділяє кошти на перепоховання. Tvoemisto.tv.

Спілкувалося з керівником товариства «Пам’ять» Любомиром Горбачем, який розповів, чому зараз це стало неможливим та чому кістки військовослужбовців опиняються на смітниках. Більше читайте тут


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!