Селища Славське та Рудне планують перейменувати

2720 0
Рішення про перейменування має підтримати Львівська обласна рада та Верховна Рада України.
Фото з відкритих джерел

Фото з відкритих джерел

На Львівщині селищам міського типу Славське та Рудне планують повернути автентичні назви Славсько та Рудно. Про це повідомляє Львівська обласна рада. 

У середу, 17 серпня, під час засідання комісії з питань розвитку місцевого самоврядування Львівської облради підтримали ініціативу Славської селищної ради щодо перейменування смт Славське на смт Славсько та ініціативу мешканців смт Рудне про перейменування селища в смт Рудно.

Читайте також: Сквер у Львові пропонують назвати на честь Маркіяна Іващишина

За словами директора Інституту українознавства ім. І. Крип'якевича НАН України Ігоря Соляра, підтримуючи перейменування на Славсько, громада селища відмовляється від штучно нав’язаної форми Славське, прикріпленої за радянської влади, і повертає автентичну історично поширену в Галичині.

«Щодо назви Рудно, то саме в такому графічному оформленні її фіксують Йосифінська (1785 – 1788 рр.) і Францисканська (1819 – 1820 рр.) метрики. Вважаючи відновлення історичної назви Рудно справедливим рішенням, спростовуємо аргументи про те, що начебто форми з кінцевим -о зросійщені чи рідковживані в українській мові», – сказав він.

Відповідно до законодавства тепер рішення про перейменування на сесії має підтримати Львівська обласна рада та Верховна Рада України.

Нагадаємо, у 2020 році селищна рада проголосувала за ініціативу перейменування селища Славське на Славсько. А наперододні у червні 2022 року керівниця відділу Офісу громади у смт Рудне Наталя Устименко у коментарі Tvoemisto.tv повідомила, що мешканці ініціюють повернення населеному пункту більш звичної назви Рудно, апелюючи до історичних згадок.
 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!