На Львівщині планують відбудувати зруйновану у пожежі дерев’яну церкву

924 0
Йдеться про церкву святого Михаїла у с. Підгірці, яка згоріла у 2006 році.
Фото: wikimapia

Фото: wikimapia

У с. Підгірці, що на Львівщині, відбудують дерев’яну церкву святого Михаїла, яка згоріла внаслідок пожежі у 2006 році. На основі відновленого храму також створять Музей давніх ікон. Сьогодні, 12 липня, підписали багатосторонній Меморандум щодо відбудови церкви. Про це повідомили у пресслужбі Львівської ОВА. 

Окрім церкви, відбудувати планують і дерев’яну дзвіницю початку ХІХ ст. та кам’яні брами початку ХХ століття. Територію навколо храму впорядкують, включно з цвинтарем ХVІІІ-ХІХ ст., а на основі відновленої церкви створять Музей давніх ікон. Експонати і збережені елементи згорілої церкви в новостворений музей передасть громадська організація «Підгірці-Шолом». 

Читайте також: На Львівщині відреставрують дах дерев’яної церкви XVIII століття у Зарудцях

У коментарі Tvoemisto.tv директорка департаменту архітектури та розвитку містобудування Львівської ОВА Олена Василько розповіла, що на сьогоднішній день конкретної суми, яка знадобиться на відновлення храму, немає. 

«До моменту повного вигорання церкви були здійснені обміри. Вона є повністю зафіксована, креслення по ній також є, але самої вартості та розрахунку немає»– зазначила вона. 

За її словами, зараз держава не фінансує капітальні видатки такого роду, але якщо є різні грантодавці, такі як «Львівська Політехніка» та органи місцевого самоврядування, то громадська організація «Підгірці-Шолом» разом з ними будуть шукати кошти на відновлення храму. Будівництво планують розпочати після того, як знайдуть кошти. 

«Дерев'яний храм можна відновити до двох років при належному фінансуванні. У церкві є збережний хрест, який вже відреставрували, і одна ікона яку встановлять при відновленні храму»,  додала вона. 

Довідково

Церква святого Михаїла була пам’яткою архітектури національного значення. Вона згоріла у 2006 році за нез’ясованих обставин – на її місці залишився лиш фундамент у вигляді хреста. Впродовж віків ця церква була осередком духовного та культурного життя с. Підгірці. Точна дата її спорудження невідома. 

Нагадаємо, на Львівщині відкрили храм, який понад 10 років був зачинений. 

Антоніна Костик


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!