Політична реклама

На Львівщині побільшало випадків зараження гепатитом: як вберегтися?

2604 0
Впродовж чотирьох місяців 2014 року на Львівщині зафіксовано ріст захворюваності на вірусний гепатит В та С: 76 випадків цього року у порівнянні з 48 випадками за аналогічним періодом 2013 року. Основні шляхи інфікування – статевий контакт з хворим на вірусний гепатит (26 випадків) та проведення косметологічних і перукарських послуг з використанням неякісно оброблених інструментів (14 випадків).

19 випадків пов'язані з проведенням медичних процедур, а 4 випадки – з багаторазовим використанням одного шприца при вживанні наркотиків.  Ще у 13 випадах шлях інфікації не встановлений.

Найбільше хворих у віці 18-29 років (37%) та 30-39 років (20%), інформує Держсанепідемслужби у Львівській області.

Що таке гепатит?

Вірусні гепатити представляють одну з найважливіших проблем медицини всіх країн світу. За даними ВООЗ щорічно у світі вірусом гепатиту В інфікується близько 50 млн осіб, а помирає від цього захворювання до 2 млн осіб. В Україні хворих на вірусний гепатит С уп'ятеро більше ніж хворих на ВІЛ/СНІД та у 5-6 разів більше ніж носіїв ВІЛ. У 70% випадків гепатит В та С переходить у  хронічну форму.

Джерелом інфекції являються хворі гострими і хронічними формами та вірусоносії.

Де і як можна заразитися вірусами  гепатитів?

Заразитися можна при проведенні пірсингу, татуажу, голкорефлексотерапії, в косметичних салонах (манікюр, педикюр, проколювання вух та ін.), при наданні стоматологічної допомоги, при хірургічних втручаннях, при використанні інструментів, забрудненими кров'ю хворого на гепатит чи носія, а також при спільному використанні бритв, манікюрних наборів і навіть зубних щіток (коли щітка забруднена інфікованою кров’ю). Високий ризик інфікування у місцях позбавлення волі. Якщо грубо порушуються санітарні норми, то місцем інфікування може стати будь-який кабінет, де проводяться медичні маніпуляції.

Основний механізм зараження через кров. Найчастіше інфікування відбувається при переливанні крові, яка містить вірус гепатиту. Високий відсоток інфікованості (у 20 разів вище ніж у здорових людей) мають хворі які перебувають на постійному гемодіалізі. Навіть один контакт з кров’ю чи іншими інфікованими матеріалами може спричинити захворювання. Вірусні гепатити В і С не передаються повітряно-краплинним шляхом (при розмові, чханні, із слюною), при потисканні рук хворої людини, при користуванні загальним посудом, з їжею чи напоями. Передача інфекції в побуті обов'язково відбувається шляхом попадання частинок крові від хворого або носія іншій особі при пошкоджених шкірних покровах  (порізи, травми, тріщини).

Що потрібно робити, щоб уникнути інфікування?

індивідуалізація усіх предметів особистої гігієни і роздільне їх зберігання;

виконання правил особистої гігієни;

попередження мікротравм у побуті та на виробництві;

якщо ви прийшли в будь-який медичний заклад, звертайте увагу щоб усі потенційно небезпечні маніпуляції проводилися одноразовими інструментами;

добре подумайте перед тим як зробити татуювання або пірсинг, дивіться куди і до кого ви йдете. Перед виконанням цих маніпуляцій майстер повинен добре вимити руки з милом, обробити їх антисептиком, натягнути одноразові рукавички;

єдиний шлях профілактики інфікування вірусами гепатиту В і С – це підвищена обережність, необхідно уникати процедур з використанням предметів необроблених дезінфікуючими засобами;

з метою профілактики статевого шляху передачі інфекції слід уникати випадкових статевих контактів, використовувати індивідуальні засоби захисту;

Вакцинація. Календар щеплень передбачає проведення планових щеплень дітям першого року, рекомендоване проведення  щеплень проти гепатиту В медичним працівникам, військовослужбовцям,  пожежникам, персоналу та пацієнтам закритих закладів; персоналу сфери послуг (перукарям, персоналу салонів краси, масажистам); особам, які вживають наркотичні речовини довенно; тим, хто  часто змінює сексуальних партнерів; хворим на хронічні та онкологічні захворювання, з хронічною печінковою недостатністю; особам, які подорожують до регіонів з високою захворюваністю щодо гепатиту В.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!