На Львівщині проблеми з зором є у кожного третього школяра

849 0
Обстеження провели в учнів 2, 3, 7 та 10 класів п’яти шкіл Львівщини.
Фото: gre4ka.info

Фото: gre4ka.info

На Львівщині у межах проєкту «Зір школяра» перевірили зір вже у понад пів тисячі учнів кількох шкіл області. За першими результатами проблеми з гостротою зору виявили у кожного третього учня.

Джерело: пресслужба Львівської ОВА

«У вересні велика команда фахівців перевірила гостроту зору учнів 2, 3, 7 та 10 класів п’яти шкіл Львівщини, які беруть участь у цьому проєкті. У кабінетах виміряли рівень природного освітлення. Отже, маємо попередні результати цього етапу проєкту. Обстежили 553 школярів, з них у 172 – лікарі-офтальмологи виявили зниження гостроти зору, тобто, у кожного третього.

Фахівці Центру провели 132 інструментальні заміри природного освітлення у класах, відхилення від норми є лише у трьох. Відповідно, ми рекомендували, що варто виправити», – повідомила про перші результати реалізації проєкту лікарка з гігієни дітей та підлітків Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ Тетяна Гарник.

Читайте також: У школах Львова переносять осінні канікули

Зазначимо, що проєкт «Зір школяра» започаткували Львівський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України, департамент охорони здоров’я Львівської ОВА та департамент освіти і науки ЛОВА. Учасниками проєкту, де проводять обстеження, стали школи:

  • Львівська загальноосвітня санаторна школа І – ІІІ ступенів ім. Б.-І. Антонича

  • Давидівський ліцей ім. Т. Г. Шевченка Давидівської сільської ради Львівського району;

  • Заклад ЗСО І – ІІІ ступенів села Ямпіль Мурованської територіальної громади Львівського району;

  • Городоцький опорний заклад ЗСО №5 І – ІІІ ступенів Городоцької міської ради Львівського району;

  • Вороцівський заклад ЗСО І – ІІІ ступенів Івано-Франківської селищної ради Яворівського району.

 

Найважливішою частиною проєкту є корисна інформація для дітей, їхніх батьків та вчителів. Наприклад, як облаштувати робоче місце учня в класі і вдома, скільки часу дитина має перебувати біля комп’ютера, з яким інтервалом варто виконувати спеціальну гімнастику для очей, у яких продуктах містяться корисні речовини для зору.

За результатами обстежень для кожного з учнів сформовано листки здоров’я. Медики зазначили, що це лише проміжні висновки, а контрольні обстеження у школах у грудні та наприкінці навчального року.

Умови навчання відповідно до норм для збереження зору перевіряють лікарі-гігієністи Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ, а на наявність проблем із зором дітей обстежують офтальмологи Львівської обласної клінічної дитячої лікарні «ОХМАТДИТ».

Юлія Осим

______________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!